Заступника начальника Вінницької митниці затримали за збирання «данини»

Новини Вінниці / Заступника начальника Вінницької митниці затримали за збирання «данини»

Генеральний прокурор України Андрій Костін 9 липня повідомив про викриття масштабної корупційної схеми на митниці, у яку виявилися залученими високопосадовці Держмитслужби.

Затримано директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби та його заступника, а також заступника начальника Вінницької митниці. Крім того, готується повідомлення про підозру колишньому виконувачу обов’язків керівника Вінницької митниці, який нині обіймає посаду начальника управління Вінницької митниці.

Про викриття корупції на митниці повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін. Прокурори Офісу Генерального прокурора у взаємодії зі співробітниками СБУ виявили масштабну корупційну схему на митниці, яка полягала у систематичному вимаганні неправомірної вигоди керівництвом департаменту внутрішньої безпеки Держмитслужби.

Слідство встановило, що підозрювані щомісяця збирали «данину» з регіональних митниць, обіцяючи за це не створювати штучні перешкоди в їхній діяльності та прикривати допущені працівниками порушення. «Під час операції, яка тривала понад рік, задокументовано щонайменше вісім таких передач грошових коштів», - зазначив Генеральний прокурор.

Цинізм ситуації полягає в тому, що саме на підрозділ відомчої безпеки та контролю покладено завдання боротьби з корупцією на митниці, а його керівник фактично запустив масштабний корупційний механізм. Андрій Костін підкреслив, що такі дії підривають довіру до всієї системи митних органів та потребують рішучих заходів.

Зараз правоохоронці проводять 28 обшуків, зокрема в центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного та Центрального регіонів. Встановлюються інші особи, залучені до протиправних дій. Мета цих дій - ліквідувати корупційні схеми, які завдають значної шкоди державі та суспільству.

 

Михайло Білик

10 липня, 2024