Запрошення не буде, а озброєння надішлють. У НАТО оприлюднили позицію по Україні

Новини Вінниці / Запрошення не буде, а озброєння надішлють. У НАТО оприлюднили позицію по Україні

Хоча більшість країн Північноатлантичного альянсу виступали за спрощену процедуру прийняття України та за запрошення до блоку, але занадто «обережна» позиція передусім США фактично розчарувала мільйони українців.

НАТО погодилося прийняти Україну без ПДЧ, але запрошення до Альянсу наша країна отримає, коли це «погодять усі союзники і будуть виконані умови». По суті, пропозиція відтерміновується на невизначений період. Адже, приміром, Угорщина за прем’єрства Орбана ніколи не погодиться.

«Для України вступ до НАТО складатиметься з одного кроку, а не з двох. Коли ми дійдемо згоди серед членів НАТО, то видамо запрошення Україні. Це чіткий шлях до членства України в НАТО», – заявив очільник блоку Єнс Столтенберг.

У той же час лідери країн-членів ухвалили пакет підтримки для України, який передбачає:

• Скасування вимоги щодо виконання ПДЧ щодо членства.

• Довгострокову програму військової допомоги по $500 мільйонів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО.

• Запуск Ради Україна-НАТО, перше засідання відбудеться завтра за участі президента Зеленського, на ньому мають узгодити план вступу України до Альянсу.

• Зараз йде робота над наданням Україні F-16, а міністр оборони Резніков підписав з 11 колегами меморандум про створення коаліції з підготовки українських пілотів на цих літаках.

Нардеп Олексій Гончаренко зазначає, що «ключова людина в адміністрації Джо Байдена», радник з національної безпеки Салліван переніс свій виступ на форумі НАТО на завтра.

«Він мав виступати прямо зараз, але повідомив організаторам, що зможе виступити завтра. Чому? Є підтвердження, що прямо зараз Салліван переписує текст фінального комюніке. Якщо вдасться переписати фінальний документ і там буде запрошення України в НАТО, це реально змінить світовий порядок», - вказав парламентар.

Олег Верлан

11 липня, 2023