Заміна «сирійського м’ясника» Дворнікова: що відомо про генерала Жидка, якого поставили на чолі російських військ

Новини Вінниці / Заміна «сирійського м’ясника» Дворнікова: що відомо про генерала Жидка, якого поставили на чолі російських військ

За даними розслідувачів Conflict Intelligence Team, близько тижня тому Путін змінив керівництво російськими військами в Україні. Ймовірно, генерал Дворніков на прізвисько «мясник Алеппо», не виправдав довіру Кремля. Керувати окупантами доручено генерал-полковнику Геннадію Жидку.

Розслідувачі Conflict Intelligence Team повідомили 2 червня, що замість Олександра Дворнікова угрупованням російських військ в Україні вже тиждень командує 58-річний генерал Геннадій Жидко.

Як повідомляла раніше New York Times, призначений у квітні керувати окупаційним контингентом Дворніков, який за жорстокі методи ведення бойових дій у Сирії отримав прізвисько «сирійський м’ясник», зник з поля зору. За даними газети, його раптове зникнення могло свідчити про звільнення з посади.

За словами джерел «НВ», Дворніков, прийнявши командування, спробував покращити координацію дій російських наземних та повітряних підрозділів. Однак йому це не зовсім вдалося через фундаментальні проблеми в російській армії, про які постійно наголошували американські та британські експерти.

Що відомо про ймовірного наступника Дворнікова

У зведенні CIT розслідувач Руслан Левін заявив, що приблизно тиждень-півтора тому спілкувався зі своїми джерелами серед солдатів, які розповідали, що «кажуть, замість Дворнікова тепер командує всією цією «операцією», битвою за Донбас, генерал Жидко».

«Він - колишній командувач Східного військового округу, він був командувачем цього округу до листопада 2021 року, після чого його перевели на посаду заступника міністра оборони Росії з військово-політичної роботи. Тобто він, по суті, такий головний замполіт, головний політрук російської армії», — зазначив Левін.

За його словами, Східний військовий округ РФ, яким командував Жидко, вважається найбільш укомплектованим та боєздатним.

«Тому, природно, вихідцям із цього округу дають зараз більш привілейоване становище в плані того, що можуть ставити завдання командувати, і їх кидати на найважливіші напрямки, бо вони найрезультативніші», — пояснив Левін.

Зазначимо, з кінця травня у ЗМІ почали з’являтися повідомлення від різних джерел про те, що Дворніков угрупованням військ РФ в Україні більше не командує. Він раптово зник…

«На мою думку, він не був командувачем усього військового угруповання в Сирії, хоча зроблю тут відразу ремарку, що зміну командувача угруповання військ Росії в Сирії ми не завжди успішно відстежували, тому що це публічно зазвичай не розкривалося, це просто випадково потім зливалося у пресу в рамках репортажу якогось ЗМІ російського. Що ось командувач угрупованням військ Росії в Сирії генерал такий-то сказав це», — сказав Левін.

За його словами, про зміну командувачів угруповання російських військ у Сирії можна було дізнатися лише з таких репортажів, і їх було багато.

«І Журавльов був, Дворніков був, й інші були. Ось Жидко - я не пригадую, щоб він у цьому контексті світився як теж командувач угруповання військ, хоча, можливо, що таке теж було, враховуючи завдання російської армії набрати бойовий досвід для таких генералів, щоб вони підучилися в реальній війні», — пояснив розслідувач.

Відомо, що у 2016 році Жидко був начальником штабу угруповання збройних сил Російської Федерації у Сирії.

До речі, 56-річний військовий народився в Янгіабаді (Узбекістан). Після закінчення Ташкентського танкового училища у 1987-му командував взводом 27-ої дивізії, де дійшов до полковника. У 2001-му він командував полком 201-ої дивізії в Душанбе (Таджикистан).

З 2007-го кар’єра військового пішла угору, він займав різні посади, переважно начальників штабів армій. У 2016 році Жидко був начальником штабу угрупування ЗС РФ у  Сирії. 

Нестандартне та ефективне мислення військового радника Жидка тоді відмітив начальник Генштабу генерал армії Валерій Герасимов. І з листопада 2017-го по листопад 2018 року Жидко був заступником Герасимова.

Але щось у Москві не склалося, і Жидка призначили командувачем Східного ВО в Хабаровську.

У листопаді 2021-го генерала призначили начальником Головного воєнно-політичного  управління ЗС РФ та заступником міністра оборони.

Олег Верлан

5 червня, 2022