За угодою з NEFCO у Козятині модернізують зовнішнього освітлення

Новини Вінниці / За угодою з NEFCO у Козятині модернізують зовнішнього освітлення

Козятинська громада отримає фінансування від Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) на майже 18 млн грн. За ці кошти у місті проведуть комплексну модернізацію системи зовнішнього освітлення.

Як зазначив у Facebook голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий, наразі Козятинська громада - перша і поки що єдина громада на Вінниччині, яка реалізовуватиме такий масштабний інвестиційний проєкт за кошти Північної екологічної фінансової корпорації. Донині Угоду з NEFCО мало лише місто Вінниця, яке свого часу теж повністю оновило мережу вуличного освітлення.

«Завдяки проєкту малоефективні та екологічно небезпечні ртутні лампи будуть замінені на нові енергоефективні. В результаті міський бюджет щороку заощаджуватиме понад 3 млн грн. У той же час, за оцінками екологів, у 3,5 рази зменшаться викиди вуглекислого газу», - пояснив очільник обласної ради.

Інвестиційний проєкт включає заміну більше 1000 старих світильників на нові світлодіодні, заміну більше 100 залізобетонних електроопор, встановлення автоматизованої системи управління на основі GSM терміналів тощо.

За словами В.Соколового, найближчим часом буде створено групу реалізації проєкту, укладено тенедерну документацію та проведено тендер за міжнародними правилами, що ратифіковані в Україні.

«Важливо, що вперше кошти NEFCO залучено саме за підтримки обласної ради. Адже це - практичне підтвердження правильності визначених нами пріоритетів: розвиток громад та комфорт їхніх жителів. Обласна рада й надалі готова виступати партнером громад в міжнародних грантових проєктах!», - підкреслив Вячеслав Соколовий.

Нагадаємо, NEFCO - міжнародна фінансова організація, що утворена у 1990 році на підставі Угоди між урядами Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії і Швеції. Корпорація надає результативно-орієнтоване фінансування для «зеленого зростання». NEFCO вже профінансувала проєкти у більш ніж 60 країнах. В Україні свою діяльність корпорація розпочала у 2004 році – нині портфель проєктів NEFCO нараховує 204 проєкти.

Олеся Рудницька

4 лютого, 2022