За півтора місяці на Харківщині за підозрою у колабораціонізмі затримали близько 400 людей

Новини Вінниці / За півтора місяці на Харківщині за підозрою у колабораціонізмі затримали близько 400 людей

У Харкові росіяни з артилерії обстрілювали черги за гуманітарною допомогою, біля аптеки, матусь з дітками у парках. Вогонь був прицільним, адже очевидці пам’ятають, як перед «прильотом» місцевість знімали. Зазвичай координати для обстрілів передавали так звані місцеві навідники. Вони вказували куди гатити на мирних земляків, сусідів. Унаслідок масованих обстрілів міста зруйновано понад 2000 будівель, більше сотні садків та шкіл, десятки храмів, адмінбудівлі та історичні пам’ятки Харкова. Кількість загиблих містян не називають, але люди гинуть щодня. Попри це є ті, хто відверто чекає на Путіна та його орків. Протягом півтора місяця за підозрою у колабораціонізмі у Харківській області затримали близько 400 людей.

Одразу після російського вторгнення у Кримінальному кодексі України з'явилася відповідальність за колабораціонізм. За заперечення агресії проти України, співробітництво з агресором або створеними ним «органами влади», а також за поширення російської пропаганди передбачено покарання до 15 років позбавлення волі і навіть довічне ув'язнення, якщо така співпраця призвела до тяжких наслідків.

Правозахисники вказують на недоліки статті. Адже закон дозволяє затримання терміном до 30 діб без рішення суду і весь цей час до затриманих можуть не допускати адвокатів та не повідомляти родичів про їхнє місцезнаходження.

«Люди просто зникають і 30 днів з ними неможливо зв'язатися», - заявив AP Володимир Яворський із правозахисної організації «Центр Громадянських Свобод».

Іноді можна почути критику від іноземних установ.

«Дебати про баланс національної безпеки та забезпечення свободи слова нескінченні», - сказав AP міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пояснюючи, що для України вони не на часі.

За півтора місяці дії закону про кримінальне покарання за колабораціонізм лише у Харківській області (зазначимо, що східна частина регіону окупована) за підозрою у співпраці з Росією та запереченні агресії було затримано близько 400 осіб. Більшу частину «знайшли» у Харкові. Достатньо колаборантів є у східних районах, після звільнення їм не втекти.

Олег Верлан

2 травня, 2022