За одну бойову ніч: підполковника Сергія Побережця нагородили званням Героя України

Новини Вінниці / За одну бойову ніч: підполковника Сергія Побережця нагородили званням Героя України

Командир підрозділу зенітних ракетних військ Повітряного командування «Центр» 45-річний підполковник Сергій Побережець з Вінниччини віддав армії 27 років. За одну ніч його розрахунок зумів знищити 10 повітряних цілей ворога. З рук президента Володимира Зеленського військовий отримав звання «Герой України».

Про це повідомляє служба зав'язків з громадськістю Повітряного командування «Центр». 

С. Побережець – батько трьох дітей - зізнається, що нагорода для нього стала несподіванкою. Військового спантеличило рішення командування, тому що є хлопці, які збили набагато більше цілей за цю війну. 

Звання Героя України отримав за одну бойову ніч

«За добу 10 жовтня нам вдалося приземлити 10 ворожих цілей. І це велика заслуга моїх хлопців, зенітної ракетної обслуги, яка спрацювала на «відмінно». Тому це також і їх нагорода. Дуже злагоджений і професійний колектив. Хоча, зізнаюся, ще на початку року дехто з хлопців планував залишити лави підрозділу зенітних ракетних військ, чи навіть Збройних Сил. Думку змінила повномасштабна агресія і розуміння, що її спинити можемо лише ми самі. За ці місяці ми відновили кілька зенітних ракетних комплексів. Фактично, зібрали їх з того, що було. Навчилися правильно обирати оборонні позиції і визначати пріоритети. Один з яких – низькошвидкісні об’єкти на невеликих відстанях, які цілять у стратегічну чи військову інфраструктуру держави», - розповідає офіцер.

Підполковник пригадує, що 24 лютого зумів врятувати особовий склад завдяки діям на випередження. Бійці отримали наказ евакуювалися з казарм, в які через п'ять хвилин влучила ворожа ракета. Сьогодні разом з ним служать як контрактники, так і мобілізовані. 

«Це військовослужбовці бойової обслуги, які кожен день сидять за цим штурвалом та індикаторами. Видивляються цілі. Хоча склад обслуги – це не лише контрактники. Вони складають основу, а мобілізовані їх ефективно доповнюють. Часто це люди, що служили у нас раніше, але не мали бойового досвіду. Наприклад, наш офіцер пуску, мобілізований лейтенант був в шоці, коли перший раз натискав кнопку запуску ракет на перехоплення. Але далі все пішло гаразд. Почав діяти, як хижак, який почув запах крові», - зауважує Побережець.

Підполковник зізнається, що техніка, на якій доводиться працювати – це розробка кінця 1970-х років. Вона часто ламається та піддається ремонту. Її ефективність - це заслуга професіоналізму обслуги. Побережець зауважує, що знайомий з роботою сучасних комплексів IRIS-T, які здатні навіть вираховувати вірогідність знищення повітряної цілі.

«На початку, іранські дрони-камікадзе змінили хід війни. Ми знайомилися з їх ТТХ ще до початку застосування в Україні. З відкритих джерел. Далі почали вивчати маршрути руху ворожих літунів, наші помилки. Сьогодні вже добре знаємо цю техніку. Маємо всі можливості, щоб захоплювати її і збивати», - розповідає співрозмовник.

Герой Україні каже, що сьогодні народ як ніколи довіряє своєму війську та готовий віддати останнє заради спільної мети. Саме тому, вважає, Україна неодмінно переможе.