За яких умов в Росії можливий переворот проти Путіна? Думка українського ГУР та російських опозиціонерів

Новини Вінниці / За яких умов в Росії можливий переворот проти Путіна? Думка українського ГУР та російських опозиціонерів

Представники правлячої «верхівки» у РФ поки що неспроможні піти проти Путіна. Але вони приєднаються потім. «Навести лад» у Кремлі можуть лише «ззовні». Приміром, коли західний десант знищить диктатора, або Україна відновить свою владу у Криму. Або коли на території Росії почнуться «народні бунти».

«Зараз будь-який переворот у Росії неможливий. Система там побудована так, що люди у владі зацікавлені в збереженні існуючого стану речей. Вони мають свої статки, своє бачення світу. Серед них є притомні люди, які розуміють всю критичність ситуації, що зараз склалася в Росії. Але вони ніколи не стануть рупором якихось зрушень. Ті, хто іншої думки - їх або знищують, або вони надто залякані, щоб іти на якісь кардинальні дії», - сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Черняк.

Проте, за його словами, є ймовірність, що в Росії може піднятися вулиця.

«Це відбудеться тоді, коли кількість загиблих на війні буде не десятки тисяч, а сотні тисяч. Народ поки що теж зомбований пропагандою і заляканий силовиками. Усі розуміють, що усі рішення одноосібно ухвалює єдина особа. Люди можуть жити в злиднях, але вони все одно не підуть проти свого царя. А от коли буде сотні тисяч трупів - це вже буде інша ситуація», - додав він.

Як зазначив Черняк, люди в Росії, які тісно співпрацюють з воєнною розвідкою України – «вони притомні, адекватні і розуміють, що на їхню країну очікує крах», але «водночас вони не можуть змусити себе ініціювати щось на кшталт внутрішнього перевороту».

«Вони чекають на вулицю. Коли підніметься вулиця, тоді до бунтів приєднаються й представники правлячої «верхівки». У всіх структурах, у кожному міністерстві є люди, які готові доєднатися до цього процесу. Коли їхній «корабель» буде справді йти на дно, знайдеться чимало тих, хто відхреститься від Путіна», - вважає представник ГУР МО.

Колишній віце-прем'єр-міністр РФ Альфред Кох, який останні роки проживає за кордоном, вважає, що за усунення Путіна можуть взятися західні спецслужби, влаштувавши операцію на кшталт ліквідації Усами бен Ладена. Цей сценарій повністю влаштує російську «верхівку».

«Чи можна повірити, що політична «верхівка», пронизана компроматами і прослуховуваннями, зможе домовитися між собою і повалити Путіна. Вони, швидше, вишикуються в чергу біля його кабінету, щоб донести один на одного», - каже Кох.

Російський опозиційний діяч, титулований шахіст Гаррі Каспаров теж зазначив, що «протягом двох десятиліть оточення Путіна очищалося від фігур, здатних потенційно кинути виклик російському диктатору, і зараз воно складається з людей, які повністю контролюються і не здатні на рішучі дії».

Він не вірить у можливість державного перевороту. Каспаров вважає, що вирішення питання про владу в РФ безпосередньо пов'язане з військовим розгромом російської армії в Україні.

«Символом такої поразки стане встановлення українського прапора в Севастополі і це неминуче запустить процес радикальних змін Росії», - заявив він.

На думку опозиціонера, зараз кардинальних змін у політиці Путіна щодо України не варто очікувати. Бо для глави Кремля знищення України як незалежної демократичної держави є давньою нав'язливою ідеєю.

Олег Верлан

17 жовтня, 2022