За Балаклійську операцію відповідав генерал-полковник Сирський

Новини Вінниці / За Балаклійську операцію відповідав генерал-полковник Сирський

Сьогодні стало відомо, що за операцію зі звільнення Балаклії та прорив фронту у Харківській області відповідав генерал-полковник Олександр Сирський. На сьогоднішній день, це найкращий військовий успіх ЗСУ від початку повномасштабної війни. Буквально за кілька днів українським військовим вдалось не лише звільнити ключові міста на сході, а й посіяти нечувану паніку серед «другої армії світу» та навіть у середовищі росіян глибоко у тилу.

Хто він організатор контрнаступу? Раніше 57-річного офіцера називали командувачем оборони Києва, яка фактично дозволила виграти час, зупинити ворога перед столицею, знищити його дієздатні частини та змусити повернутись до Білорусі та РФ.

Чим запам’яталась оборона Києва? Кількома ешелонами захисту, знищенням десанту у Гостомелі, підірваною дамбою на річці Ірпінь… Перераховувати те, що сталось у перші тижні війни можна довго. Нині здійснюється абсолютно інша операція – блискавично наступальна. І теж ефективна…    

Кадровий військовий. Пройшов генерал усіма командними щаблями – він командиру взводу…

До війни на Донбасі — у 2000-х - О.Сирський командував 72-ю механізованою бригадою, що дислокується у Білій Церкві. Дослужився до звання генерал-майора.

У 2013 рік, як перший заступник начальника Головного командного центру ЗСУ, він був долучений до тодішніх процесів співпраці з НАТО. У листопаді 2013 року Сирський від імені Міністерства оборони у штаб-квартирі Альянсу обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів блоку.

З початком бойових дій на Сході України генерал був начальником штабу АТО. Зокрема, був одним з головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року, разом з начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком виїжджали до самого міста.

Сирський був причетний до керування боями у Вуглегірську, селі Рідкодуб та невдалої спроби відбити Логвинове. Він же координував вихід українських військових з Дебальцева. Під його управлінням здійснювалися підриви можливих шляхів переходу через річку Карапульку. Однак керівник сектора, за словами генерала, не дав провести всі підриви, через що переправи були захоплені супротивником. Саме сформована Сирським група «Барс» прикривала вихід ЗСУ з Дебальцевого.

За бої на Дебальцевському плацдармі Олександр Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня й згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

А 2016 року він очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. У 2017 році Сирський був командиром всієї Антитерористичної операції на Сході України, яку згодом замінила Операція об'єднаних сил.

З 6 травня до 5 серпня 2019 року — командувач Об'єднаного оперативного штабу ЗС України.

З 5 серпня 2019 року — командувач Сухопутних військ ЗСУ. З 23 серпня 2020 року — генерал-полковник.

За успішну оборону Києва був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня.

Олег Верлан

10 вересня, 2022