З Вінниччини до ПМР намагалися вивести радіоактивні цирконієві форсунки

Новини Вінниці / З Вінниччини до ПМР намагалися вивести радіоактивні цирконієві форсунки

На міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Болган-Хрустова» українські прикордонники 25 жовтня зафіксували спрацювання стаціонарного комплексу автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів системи «Rapiscan». Пізніше виявилося, автомобілем, який «фонив» перевозили цирконієві форсунки.

Нагадаємо, що дорога через пункт пропуску Болган сполучає Україну з невизнаною «Придністровською Молдавською республікою». Після спрацювання приладу співробітники Держприкордонслужби викликали представника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області для проведення радіаційного контролю.

«В ході проведення радіаційного обстеження виявлено перевищення допустимого рівня іонізуючого випромінювання від автомобіля, який здійснював перевезення вантажу (цирконієві форсунки). В результаті детального обстеження було ідентифіковано радіонукліди Ra-226 та Ag-110m.

За результатами обстеження згідно ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» прийнято рішення про заборону пропуску даного автомобіля та вантажу через державний кордон. Складено акт затримки вантажу, протокол радіаційного обстеження та повідомлено керівництво Державної екологічної інспекції України та органи місцевого самоврядування», -зазначають у Facebook екологи.

Макс Мельник

30 жовтня, 2021