З другої спроби на Вінниччині взято під варту посадовця зі жмеринського підрозділу «Укрзалізниці»

Новини Вінниці / З другої спроби на Вінниччині взято під варту посадовця зі жмеринського підрозділу «Укрзалізниці»

Вінницьким Апеляційним судом задоволено скаргу прокурора і взято під арешт підозрюваного у отриманні хабара посадовця «Жмеринської дирекції залізничних перевезень» регіональної філії  «Південно-Західна залізниця ПАТ «Українська залізниця». З «першої спроби», згідно з ухвалою Вінницького міськсуду, його залишили під домашнім арештом.

Вінницьким Апеляційним судом задоволено скаргу прокурора і взято під арешт підозрюваного у отриманні хабара посадовця «Жмеринської дирекції залізничних перевезень» регіональної філії  «Південно-Західна залізниця ПАТ «Українська залізниця». З «першої спроби», згідно з ухвалою Вінницького міськсуду, його залишили під домашнім арештом.

Нагадаємо, як писав NaПарижі, у жовтні співробітники СБУ з прокуратурою області і департаментом безпеки ПАТ «Укрзалізниця» «відзвітували» про те, що зібрали достатньо доказів існування корупційного механізму отримання посадовцями регіональної філії «Південно-західна залізниця» коштів за «переваги» у забезпеченні вагонами. 

По Жмеринці силовики почали працювати ще у минулому році. Перші результати отримали на початку 2018-го, і лише в жовтні зібрано матеріал, який дозволяє оголосити про підозру трьом посадовим особам.

Кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України було відкрито майже рік тому. За інформацією УСБУ у Вінницькій області, встановлено, що посадовці проводили певний «аукціон». Для прискорення залізничних перевезень вантажу комерційних структур вони «надавали переваги» окремим логістичним компаніям. Не безкоштовно. Тобто, коли компанія зверталася, її представнику пояснювали, що є дефіцит і треба стояти «в черзі», а для позачергового обслуговування існує інший тариф.  

Сума коштів за «безперешкодну» подачу одного залізничного вагона становила в середньому $100. Розраховувалися з посадовцями по-різному – переводили гроші на банківську картку або платили готівкою. Співробітникам СБУ вдалося задокументувати, що тільки протягом 2017 року таким чином посадовці отримали майже 2,5 мільйони гривень неправомірної вигоди.  

Як тепер зазначають у прес-службі прокуратури Вінницької області, у клопотанні про взяття під варту одного з підозрюваних, із визначеним розміром застави у розмірі одержаної неправомірної вигоди, Вінницький міський суд відмовив, ухваливши рішення про нічний домашній арешт.

Не погодившись із законністю такого рішення, прокуратура Вінницької області подала апеляційну скаргу. За результатами її розгляду, із врахуванням доведених обставин справи, апеляційна інстанція погодилася на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави у розмірі одержаної неправомірної вигоди (обчислюється у сотнях тисяч гривень). Підозрюваного взято під варту із зали суду.

Наразі досудове розслідування у провадженні триває, проводиться комплекс слідчих дій, направлені на завершення досудового розслідування із скеруванням провадження з обвинувальним актом до суду.

Макс Мельник

28 листопада, 2018