З 28 позовів проти землевласників-росіян у судах Вінниччини шість задоволені, а ділянки відчужено

Новини Вінниці / З 28 позовів проти землевласників-росіян у судах Вінниччини шість задоволені, а ділянки відчужено

Від початку 2023 року прокурорами Вінниччини до судів подано 28 позовних заяв щодо відчуження у громадян Російської Федерації земельних ділянок. На сьогодні 6 з них задоволено. Загальна площа конфіскованої землі – 21,5 га, вартість – 4,2 млн грн.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, у середині вересня рішенням Могилів-Подільського міськрайонного суду задоволено позов Могилів-Подільської окружної прокуратури до громадянки РФ про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації на користь держави Україна.

Йдеться про землю сільськогосподарського призначення загальною площею 9,3 га вартістю близько 2 млн грн на території Вендичанської громади, яку росіянка отримала в спадщину у 2018 році та надалі віддала у довгострокову оренду місцевому агропідприємству.

Після набуття рішенням законної сили прокуратура контролюватиме його виконання.

Довідково: відповідно до ст. 14 Конституції України, земля є основним національним багатством та об’єктом права власності Українського народу.

Згідно зі ст. 81 Земельного кодексу України, землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Макс Мельник

29 вересня, 2023