Єрмак перерахував країни, з якими йдуть переговори про гарантії безпеки

Новини Вінниці / Єрмак перерахував країни, з якими йдуть переговори про гарантії безпеки

Україна веде переговори про гарантії безпеки з широким колом країн, але деталі поки не виносяться на публіку. Глава Офісу президента Андрій Єрмак пояснив, з владою яких держав зараз триває переговорний процес і консультації.

Про це чиновник розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

«Багато зі стратегічних партнерів вже заявили про те, що вони готові і хочуть бути гарантами. Це США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Туреччина, Польща, Італія, і багато інших. Тому остаточний список буде досить широкий... Кожна країна заслуговує на окрему увагу, окрему розмову, тому такі консультації не припиняються. Вони відбуваються щодня», - зазначив він.

Також Єрмак розповів, що українська сторона хотіла б серед гарантів бачити Китай, Індію, та, можливо, інші країни.

«Але це залежить від позиції цих країн. Поки ми публічно з боку Китаю не чули про їх готовність до такої розмови. Контакти, безумовно є... Що стосується гарантій, то, можливо, коли з'явиться вже драфт якогось документа, тоді Китай може включитися. Китай – серйозний гравець на міжнародній арені, у нас найбільший товарообіг з ними, і я вважаю, і для Китаю, і для України це було б важливо. Але це буде позиція суверенної держави», - говорить глава ОПУ.

Єрмак звернув увагу, що з РФ переговори і консультації щодо гарантій безпеки «відбуваються паралельно».

«Це консультації з нашими партнерами, яких ми в майбутньому бачимо нашими гарантами. Не можуть бути в однаковому статусі країни-гаранти та країна-агресор. Це суперечить здоровому глузду», - наголошує він.

За словами глави ОП, документ по гарантіях може бути не один, «якщо якісь моменти стосуватимуться виключно двосторонніх відносин».

«Звичайно, коли ми вийдемо на якийсь драфт, він стане предметом обговорень, консультацій, тому що далі цей документ має піти в Раду для його ратифікації. Тому суспільство, яке героїчно захищає сьогодні нашу країну, природно, буде знати подробиці про все. Але рамку я вам окреслив», - сказав Єрмак.

Олег Верлан

6 травня, 2022