Яскравий спалах у небі над Києвом: припускають, що згорів метеор

Новини Вінниці / Яскравий спалах у небі над Києвом: припускають, що згорів метеор

Яскравий спалах у небі над Києвом, який жителі спостерігали у вечері 19 квітня залишається загадкою. Попередні версії не знайшли підтвердження.

«Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA», - вчора сказав начальник КМВА Сергій Попко.

Він додав, що повітряну тривогу оголосили, щоб уникнути можливих жертв від падінь на землю уламків.

Очікувалося, що супутник RHESSI, який вивчав Сонце з 2002 року до його виведення з експлуатації у 2018 році, знову увійде в атмосферу Землі близько 21:30 19- 20 квітня. RHESSI не є величезним супутником. Він важить лише 270 кілограмів. 

Незабаром у NASA спростувало цю інформацію, заявивши, що їх супутник ще на орбіті.

Командування Повітряних сил ЗСУ зазначило, що сили ППО не працювали у той час.

«На даний час загрози застосування противником засобів повітряного нападу на цьому напрямку немає. Протиповітряна оборона в готовності!», - пояснии у ПС ЗСУ.

Пізніше проєкт The Alpha Centauri повідомив, що над Києвом згорів не супутник NASA, а болід (метеор).

У Головному центрі спеціального контролю Державного комічного агентства України зазначили, 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області.

«Подія ймовірно пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється», - йдеться в повідомленні.

Спалах також спостерігали на Київщині та сусідніх регіонах.

Олег Верлан

20 квітня, 2023