Як з Конотопу росіян вигнали: окупанти злякались партизанщини у місті

Новини Вінниці / Як з Конотопу росіян вигнали: окупанти злякались партизанщини у місті

У перші дні війни російські війська оточили та зайняли Конотоп Сумської області. Проте пізніше свою «ставку» перенесли до Тростянця (станція Смородине). Мер Конотопу Артем Семеніхін пояснив російському офіцеру, що містяни розібрали зброю зі складів.

«Вони (ред. – орки) приїхали до будівлі міської ради Конотопа, коли мене ще не було. Коли ж я під’їжджав, то побачив БТР і їхній «УАЗ Патріот». Я зайшов до міськради, вони вже були в кабінеті керуючої справами. Був цей так званий майор їхньої Орди Гризлов, представився тут начальником комендатури якоїсь незрозумілої. І запропонував патрулювати місто, вилучати в містян незаконну зброю тощо. Сказав, що йому необхідно, аби я зібрав усі комунальні служби, поліцію, надзвичайників, медиків і щоб він провів з ними нараду», – зазначив Семеніхін в ефірі Еспресо.TV.

Мер Конотопа відмовився це робити і відправив їх у напрямку російського корабля.

«Я цьому майору також сказав, що коли відходила наша 58-ма бригада, то вони забули трохи закрити свої склади. Із цих складів прості люди отримали близько 2 500 одиниць різної стрілецької зброї: від пістолетів і до кулеметів. І кілька сотень гранатометів на руках у людей в Конотопі є. А також близько 1 500 містян мають бойовий досвід – тобто зброєю люди користуватися вміють. І я їм порадив забиратися подалі з міста зі своїми блокпостами, які вони вже поставили, подалі геть, аби в місті не було побоїща», – зауважив Артем Семеніхін.

Міський голова додав, що буквально за 15 хвилин блокпости були зняті, окупанти пішли і в Конотопі більше не з’являлися.

Нагадаємо, 24 лютого о 3:35 російські війська, що наступали з північного сходу, оточили місто Конотоп і взяли його в облогу. Після 17:00 частина російських військ відступили від Сум і пішли назад у бік Конотопа.

У Конотопі розпочалися бої. Орієнтовно о 18:10, за інформацією Генштабу ЗСУ, змішана колона до 300 одиниць ворожої техніки наблизилась до Конотопа. Підрозділи Збройних Сил України вступили в бій. Війська противника зупинили на околицях.

Проте вже 25 лютого на 1:30 Конотоп опинився в оточенні. Українські війська захищали свої позиції від обстрілу. Російська техніка горіла у місті вранці, містом пройшли важкі бої. Українська армія заявила, що російські війська, які оточили місто, були погано забезпечені та відступили. Загалом українські захисники спалили близько 40 одиниць техніки окупантів. Але контроль над містом було втрачено.

Вночі 26-27 лютого війська РФ на околицях Конотопа облаштували блок-пости. Однак вже 28 лютого через брак палива російські окупанти неподалік міста стали залишати техніку та тікати до кордону РФ. Проте навколо міста територію і надалі контролюють окупанти.

Близько 11 години 2 березня військові РФ вимагали у місцевої влади віддати місто Конотоп під їх контроль. Погрожували тим, що на місто наведена артилерія.

«Пропонували, щоб ми їх не чіпали, а вони не будуть чіпати Конотоп», — сказав міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

Російську техніку під міськрадою оточили конотопці з вигуками «Ганьба!»…

У той же час з окупованого Тростянця на Сумщині росіяни маже знищили Охтирку. Місто зазнало колосальних руйнувань.

Олег Верлан

15 березня, 2022