Як вінничанам шукати роботу під час карантину та які вакансії відкриті?

Новини Вінниці / Як вінничанам шукати роботу під час карантину та які вакансії відкриті?

У зв’язку з поширенням в Україні коронавірусу та введенням у країні карантину, багатьох вінничан, які зараз шукають роботу, охопила паніка так і не знайти свого "місця під сонцем". Адже до числа шукачів долучились й люди, які вже мають офіційне місце роботи, але вимушені сидіти вдома на неоплачувальній відпустці.

У зв’язку з поширенням в Україні коронавірусу та введенням карантину, багатьох вінничан, які зараз шукають роботу, охопила паніка. Людей турбує, що так і не знайдуть свого "місця під сонцем". Адже до числа шукачів долучились й ті, хто вже мають офіційне місце роботи, але вимушені сидіти вдома у неоплачувальній відпустці.

Згідно результатів дослідження, що провели експерти hh.ua grc, за перші два тижні карантину (12-27 березня) на ринку праці збільшилась частка досвідчених пошукачів, за плечима яких понад шість років досвіду. Наприклад, якщо в лютому на досвідчених пошукачів роботи припадало 53% всіх розміщених резюме, то у березні – 67%. Частка шукачів-початківців без досвіду та таких, які мають стаж до 3 років, навпаки впала: на 8% та 4% відповідно. Загалом за два тижні карантину кількість тих, хто шукає роботу зросла на 60% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Якщо ще кілька тижнів тому для багатьох вінничан дистанційна робота була мрією, то під час карантину це – чи не єдиний доступний варіант. Як знайти підробіток, не залишаючи квартиру, і які варіанти працевлаштування пропонують роботодавці у Вінниці?

Якщо проаналізувати найбільш популярні сайти з пошуку роботи, можна помітити, що на ринку праці в у Вінниці зростає попит на кур'єрів, операторів колл-центрів та водіїв. Очевидно, це відбувається ситуативно – ці професії в умовах карантину є особливо затребуваними. Чимало запитів і на різноробочих, спеціалістів служби підтримки, репетиторів та керівників вебінарів. 

Наприклад, мережа магазинів "Домашній маркет" набирає чималий штат робітників.

Крім того, через масовий перехід працівників онлайн, зростає навантаження на провайдерів, що у подальшому може спричинити підвищений попит на інженерів і системних адміністраторів.

Якщо ж змінювати роботу ви не збираєтеся, а шукаєте лише підробіток на час карантину – вистачає також вакансій із частковою зайнятістю. На сайтах є віддалені вакансії як для фахівців, так і для людей без досвіду.

Так, у Вінниці (і зараз особливо користуються популярністю) сервіси з доставки. Фактично кожен сайт містить анкету, де потрібно залишити свої дані, фото документів та "підписати" договір.

Однак у період карантину вам можуть запропонувати пройти співбесіду і в онлайн-режимі. Тут також важливо врахувати кілька моментів:

- надійний інтернет. У більшості випадків робота віддалено вимагає якісного інтернет-з’єднання. Якщо під час співбесіди ви "зникаєте" чи виникають проблеми з підключенням, це може насторожити потенційного роботодавця;

- одяг. Навіть якщо ви маєте намір працювати у піжамі, перед співбесідою варто змінити її на більш повсякденне вбрання;

- у кімнаті має буде тихо: жодної музики, галасу дітей, телевізора тощо. Бажано використовувати навушники з вбудованим мікрофоном;

- задній план в ідеалі – максимально нейтральний. Потурбуйтеся, щоб за вами не було купи одягу на стільці чи тарілок з рештками їжі.

Недотримання цих простих пунктів роботодавець може сприйняти як ознаку того, що ви не сприймаєте пропозицію серйозно, і почати сумніватися у вашій здатності працювати віддалено.

В інших випадках ви можете написати роботодавцеві напряму чи заповнити на сайті анкету (якщо є така опція). Особливо, якщо це стосується кур’єрських сервісів чи служб таксі. Робота передбачає контакт з людьми, однак не прив’язана до офісу і часто є можливість самому формувати робочий графік.