Як Україна «диктує умови» Німеччині: у питаннях озброєння Берлін наполегливо змушують «прокинутися»

Новини Вінниці / Як Україна «диктує умови» Німеччині: у питаннях озброєння Берлін наполегливо змушують «прокинутися»

Сучасна російсько-українська війна показала європейцям, наскільки крихітними виглядають їх наявні військові потенціали проти східного агресора. У Німеччині чесно визнали, шо досягли межі з поставками зі складів Бундесверу, тому тепер озброєння треба замовляти у виробників. Київ вже укладає контракти, а Берлін змушує «прокинутися».

Лише вчора стало відомо, що міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт визнала, що ФРН досягла межі щодо постачання Україні зброї зі складів Бундесверу, німецької армії. Про це вона сказала в інтерв'ю Augsburger Allgemeine.

«Звичайно, ми всі покликані підтримати Україну в її мужній боротьбі. Щодо постачань зі складів Бундесверу, то я повинна чесно сказати: ми зараз досягли межі. Тому що війська, як і раніше, повинні мати змогу гарантувати національну оборону та оборону Альянсу», – сказала вона.

Водночас, за словами Ламбрехт, це не означає, що Німеччина не може зробити для України більше. Зокрема, промисловість може постачати зброю безпосередньо. 

Нині, як пише Bild, Україна має намір до кінця року закупити 35 німецькі бойові машини піхоти Marder безпосередньо у виробника – компанії Rheinmetall.

Також повідомляється, що Rheinmetall спочатку пропонувала 100 списаних бронетранспортерів Marder, які роками стоять на майданчику компанії. Оскільки їх спочатку потрібно відремонтувати, компанія запропонувала обмін: Бундесвер негайно поставить в Україну готові до використання БМП, а потім отримає відремонтовані від Rheinmetall.

Міністерство оборони Німеччини відмовило, заявивши, що Бундесверу потрібні бронемашини як на східному фланзі НАТО (141 Marder), так і для навчань і тренувань (близько 100 Marder).

Проте, за інформацією Bild, у Міноборони БМП навіть не оглядали, щоб оцінити стан та необхідність ремонту та обслуговування.

Посол України Андрій Мельник розкритикував таку поведінку відомства.

«Якщо це правда, що міністерство досі не інспектувало їх, то це скандал. Війна Росії на знищення проти мирного населення України вирує вже 45 днів, але Берлін, як і раніше, не поспішає», - заявив дипломат.

Далі. Україна направила уряду Німеччини пропозицію про постачання в нашу країну 100 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 і комплектуючих до них на загальну суму 1,7 мільярда євро. Так, Бундесвер поставить Україні 100 таких гаубиць і замінить їх на нові.

За даними газети Welt am Sonntag, як альтернатива німецька компанія-виробник Krauss-Maffei Wegmann (KMW) також пропонує гаубиці в безпілотному варіанті на бронетранспортері Boxer за 1,2 мільярда євро.

Як повідомляють виданню українські урядові кола з посиланням на пропозицію KMW, поставка самохідних гаубиць буде проходити за схемою обміну. Так, Бундесвер в найкоротші терміни надасть Києву 100 своїх гаубиць, а «прогалини», що утворяться, будуть потім заповнені промисловістю на другому етапі.

Зазначається, що перші нові гаубиці можуть бути поставлені через 30 місяців після підписання контракту, тобто не раніше, ніж у другій половині 2024 року. А завершення поставок орієнтовно очікується до 2027 року.

У Міністерстві економіки Німеччини такий запит з боку України журналістам не стали коментувати, пославшись на принципову конфіденційність окремих рішень з експорту озброєнь.

Гаубиці Panzerhaubitze 2000, схожі на танки, здатні вести вогонь на відстані понад 30 кілометрів.

Олег Верлан

10 квітня, 2022