Як у Мінську принизили Кремль. У Білорусі анонсували «переламний момент» у війні, але за певних умов

Новини Вінниці / Як у Мінську принизили Кремль. У Білорусі анонсували «переламний момент» у війні, але за певних умов

Поки самопроголошений президент Білорусі Лукашенко вчергове доводить «хитрість» своєї зовнішньої політики, заявивши, що разом з тисячами росіян його військові охоронятимуть від НАТО західні рубежі, у Мінську вирішили запевнити Москву, що вона і самотужки здолає опір українців. Більш того, навіть строки назвали.

На перший погляд позитивний для Путіна прогноз озвучив голова КДБ Білорусі Іван Тертель.

«За нашими оцінками, у період з листопада до лютого наступного року буде переламний момент», - зазначив «комітетчик», якого цитує провласне агентство БелТА.

На його думку, «якщо РФ якісно проведе мобілізацію, забезпечить угрупування технічними засобами і сучасним озброєнням, то бойові дії перейдуть у ключову фазу».

Російські пропагандисти жваво цитують нібито позитивний «прогноз», хоча насправді він виглядає як зневіра у спроможності Москви забезпечити армію та намагання Мінську відгородитись від безпосередньої участі у війні.

Опосередковано Білорусь з 24 лютого є учасником війни, адже її території, інфраструктура та ресурси використовуються для агресії. Але у Мінську намагаються уникнути прямого військового втручання, тому Тертель фактично сказав росіянам «ви самі все владнаєте, ми у вас віримо», але за певних умов. Їх перелік, зважаючи на ситуацію, виглядає приниженням Кремля, докором у тому, що, можливо, росіянам немає чим озброїти військо. 

Олег Верлан

11 жовтня, 2022