Як міф «Своих не бросаем» виявився фейком: під Харковом знайшли велику «братську могилу» з тілами росіян

Новини Вінниці / Як міф «Своих не бросаем» виявився фейком: під Харковом знайшли велику «братську могилу» з тілами росіян

Повномасштабну війну проти України путінський режим розпочав під гаслом «Своих не бросаем». З такою назвою у 2015-му в РФ було знято кінострічку, а у березні - «патріотичний» кліп. У Кремлі заявили, що «свої» то нібито міфічний «народ Донбасу»… Проте в дійсності гасло виявилося фікцією. У Вільхівці на схід від Харкова бійці 92 бригади знайшли яму з трупами російських військових. «Братську могилу» створили свої ж «сослуживці».

Розташування Малої Рогані та Вільхівки дозволяло гатити по східній частині Харкова, через що гинули мирні жителі, зруйновані сотні будинків. Вільхівку звільнили ще 30 березня. Воїни 92-ї механізованої бригади ЗСУ та добровольчі загони під Харковом перед тим знищили дві БТГ 138-ї мотострілецької бригади та зведену БТГ 59-го танкового полку російських ЗС.

Тепер у звільненому від окупантів селі знайшли велику «братську могилу». Про це повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

«Родина тебя бросит»! Саме таке гасло більше підходить для Росії. У ЗСУ припускають, що, мабуть, росіянам, тікаючи, було важливіше вивезти на північ награбовані в українців пральні машини і ноутбуки, а не тіла своїх вбитих вояків. Тим більше, що розташування цих військових частин у російській глушині. Там галас піднімати не дадуть…

Так, 138 мотострілецька бригада базується у с.Каменка на Карельському перешийку Ленінградської області (в/ч 02511 Західного округу). Місцина глуха. До Виборгу далеко. До Пітеру їхати понад 2,5 години. Як вказують на сайті частини, гроші з карточки там можна зняти лише в єдиному банкоматі у магазині із комісією.   

Втім, у самої бригади великий «послужной список». Бійці воювали у Придністров’ї, Грузії, Балканах та Таджикистані, а також у Чечні.

Видання «Хельсінкі Сегномат» в середині березня спробувало поспілкуватися з дружинами офіцерів частини. Майже усіх військових, зокрема призовників, відправили воювати під Харків. Так от, думки жінок розділилися. Деякі казали, що «так, українців треба покарати», інші були категорично проти війни.

Про величезні втрати було відомо і тоді. Росіянки казали, що пощастило тим, кого доставили до шпиталів у РФ.

Зважаючи на розміри «братської могили» у Вільховатці, а скільки таких ще у селі не відомо, про багатьох рядових загарбників ніхто ніколи «там» не дізнається. Нехай їх дружини та матері поцікавляться у командира частини полковника В.Колчіна.

Ще «веселіше» з 59-им танковим полком ЗС РФ. Полковника Олександра Безпалова, командира полку, ліквідували в Україні – поблизу Ізюму. Як повідомив Стратком ЗСУ, українські військові опублікували посвідчення особистості знищеного російського командира. Підтверджують смерть загарбника і російські медіа - «74.RU» вказав, що Безпалова вже поховали 8 квітня 2022 року у місті Озерськ Челябінської області.

До речі, 59 гвардійський танковий полк у ЗС РФ вважався елітним. Він дислокується в Єльні на Смоленщині. Свою «історію» підрозділ нібито веде з часів до Другої світової. Точніше, полк було розформовано, а потім створено та надано «славетне минуле». Для Росія – це звично.

У 2016 році Росія почала створювати неподалік кордону з Україною 144-ту мотострілецьку дивізію. Тому полк відновили, він став її складовою 1 грудня 2018 року. Тепер полку не існує. На Харківщині його знищено.