Як HIMARS інформаційну війну у росіян виграли та склади з боєприсами знищили

Новини Вінниці / Як HIMARS інформаційну війну у росіян виграли та склади з боєприсами знищили

Американські ракетні системи HIMARS забезпечують перемогу Україні на двох «фронтах». Про десятки знищені російські склади боєприпасів та командні пункти сказано чимало. Застосування сучасної «заморської» техніки спричинило паніку серед російських пропагандистів, переляк. Тож можна казати про перемогу в інформаційній війні.

Як би кремлівські пропагандисти не переконували, що HIMARS їх не лякають, реальний стан справ говорить про інше. Центр стратегічних комунікацій розповідає, як росіяни забрехалися про американські РСЗВ.

На початку червня диктор Путін заявляв, що HIMARS не допоможуть Україні, оскільки «вона вже мала аналогічні системи радянського та російського виробництва». Після цього російський наратив «підтримка Заходу лише затягує війну» поповнився «патріотичним»: «HIMARS нам не страшний».

Коли з’ясувалося, що американська РСЗВ все-таки «страшна» для росіян, а приховувати втрати офіцерського складу та військової техніки стало надто складно, у Москві взялися розганяти фейк про продаж установок. Та насправді, контроль за західною зброєю в України – у пріоритеті та техніка під наглядом. Бо її обмаль.

На тлі влучань у склади та бази у Росії спалахнула справжня внутрішня інформаційна війна. Військові експерти заявили: «українська пропаганда робить з HIMARS «чудо-зброю», провокуючи паніку саме в російській блогосфері». Лише підлили олії у вогонь… ЗМІ запевнили своїх читачів, що «снаряди HIMARS не є складною ціллю для російської ППО і регулярно збиваються». А коли почалось регулярне знищення складів із боєприпасами, у Москві негайно вигадали наратив про «варварські обстріли мирного населення».

Але відео очевидців, коментарі місцевих, а також супутникові знімки, свідчать, що зброю захисники України застосовують для знищення саме військових об’єктів.

Та брехня пропагандистів стає щораз абсурднішою: «американський супутник завис над Новою Каховкою і вдавав, що його заклинило – для того, щоби коригувати удари HIMARS по складах боєприпасів».

Що ж, наступного разу чекаємо на новини про те, що американський супутник не просто імітував поломку двигуна, а й сам стріляв у спини російським солдатам із засідки. Абсурд – фішка російських пропагандистів. Згадаємо, історію про розп’ятого хлопчика у трусиках.

Олег Верлан

14 липня, 2022