Витинанки-велетні до Вінниці привезла львівська майстриня Альошкіна

Новини Вінниці / Витинанки-велетні до Вінниці привезла львівська майстриня Альошкіна

У Вінницькому обласному центрі народної творчості діє виставка львівської майстрині Дарії Альошкіної, дитинство якої до речі пройшло на Вінниччині. В експозиції під назвою "Та, що читає" презентовані ажурні панно, яких об’єднує одна тема – жінка-берегиня у поєднанні із символами-орнаментами.

У Вінницькому обласному центрі народної творчості діє виставка львівської майстрині Дарії Альошкіної, дитинство якої, до речі, пройшло на Вінниччині. В експозиції під назвою "Та, що читає" презентовані ажурні панно, яких об’єднує одна тема – жінка-берегиня у поєднанні із символами-орнаментами.

Вінничани мають можливість побачити нові роботи львівської майстрині та частково з проекту "Ткане, витнуте і вбране". Це витинанки різного розміру, серед яких і двометрові. До кожної з них є оригінальний додаток - українські прислів’я, які несуть у собі глибокий зміст з дуже дотепною, але образною формою.

Дарія Альошкіна відроджує давнє українське ремесло витинанки десять років. Починала із невеличких витинанок, а сьогодні дійшла до масивних панно. Традиційне осучаснює авторським... Майстриня захоплювалася скульптурою, її часто можна зустріти на фестивалях льодяних фігур, однак на сьогодні майже весь свій час присвячує витинанкам. Так, лише у 2017 році вона вирізала понад 120 квадратних метрів паперового мережива.

У Вінниці з "ажурним світом" Дарії Альошкіної можна буде ознайомитися до 6 лютого.

Саша ГРИГОРОВСЬКА