Винищувачі для України: партнери обіцяють, але кажуть про обмеження та дефіцит

Новини Вінниці / Винищувачі для України: партнери обіцяють, але кажуть про обмеження та дефіцит

Українці лише зраділи, що ПС ЗСУ от-от отримають західні винищувачі від Швеції, Данії та Нідерландів, як політики цих країн-учасниць коаліції по F-16 почали трохи корегувати інформацію від українських посадовців. Так, дадуть, але з обмеженнями…

Нагадаємо, під час «скандинавського турне» 19-20 серпня президент Зеленський та міністр Резніков запевнили, що питання по F-16 зрушило з мертвої точки. Наші авіатори вже вчаться на західній техніці, і як тільки курс завершиться Нідерланди передадуть 42 винищувачі, а данці – 19.

Окрім того, нібито і Швеція готова долучитися до допомоги з літаками. Зеленський 19 серпня заявив, що українські льотчики вже почали участь в ознайомчому навчанні на винищувачах JAS 39 Gripen, про що було домовлено раніше цього року. Тому виникла інформація, що і Стокгольм готовий поставити техніку.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон заявив, що його країна сама потребує винищувачів Gripen, тож планів передати їх Україні поки не має.

«Ми зробимо все, щоб підтримати їх (Україну) у повітрі, але наразі немає жодних нових зобов'язань щодо надання шведських літаків Україні», – зазначив прем'єр Швеції.

Міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен заявив, що Україна зможе використовувати передані їй винищувачі F-16 лише на своїй території, аби вигнати ворога з території країни.

«І не більше того (використання F-16 на території України - ред.). Такі умови, чи це танки, чи винищувачі, чи щось інше», - цитує політика Reuters.

Щоб замінити старий авіапарк і отримати перевагу в небі, Україні потрібно 128 винищувачів. Про це сказав речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат «Радіо Свобода».

«До цієї цифри (128 – ред.) ми і спираємося. Зрозуміло, що війна може внести свої корективи, але понад 100 літаків дійсно таки потрібно, щоб розосередити їх на різних аеродромах, щоб вони реагували на різні виклики і завдавали ударів по різних цілях. І по літаках, і по наземних, і по тилах противника, зокрема», - повідомив він.

Ігнат пояснив, що кількість у 128 винищувачів прописана у візії Повітряних сил ЗСУ, і якщо Україні передадуть 42 F-16, то це буде приблизно чотири авіаційні бригади.

Ще нагадаємо, працювати на винищувачах F-16 у Велику Британію нині вчаться молоді пілоти, які випустилися з авіаційного університету в 2023 році, а у Швецію більш досвідчені – випускники 2016 року, які вже мають достатній бойовий досвід.

Програма передбачає до 2 років навчання. Але, за словами Ігната, «наші люди можуть дивувати і закінчувати навчання швидше». Тож підготовка розрахована на тривалий перебіг війни.

Додамо, війна на території України не виграти. Це розуміють усі. Якщо західна техніка не може перетнути кордон, то у НАТО розраховують на те, що війна затягнеться на роки, їх це влаштовує. Принаймні, українці мають розраховувати, що війна не закінчиться найближчим часом, як іноді кажуть посадовці з військово-політичного керівництва.

Олег Верлан

21 серпня, 2023