Вступ-2020: дати, нові умови

Новини Вінниці / Вступ-2020: дати, нові умови

Через нестабільну  епідеміологічну ситуацію в країні та карантинні обмеження, зовнішнє незалежне оцінювання 2020 в Україні проходитиме з 25 червня по 17 липня. Тобто, це означає, що вступна кампанія пееноситься на місяць та розпочнеться 1 серпня. Прийом документів від абітурієнтів, які вступають до вишів на бакалаврат, триватиме з 13 по 22 серпня.

Через нестабільну епідеміологічну ситуацію в країні та карантинні обмеження, зовнішнє незалежне оцінювання 2020 в Україні проходитиме з 25 червня по 17 липня. Тобто, це означає, що вступна кампанія переноситься на місяць та розпочнеться 1 серпня. Прийом документів від абітурієнтів, які вступають до вишів на бакалаврат, триватиме з 13 по 22 серпня.

Для абітурієнтів у МОЗ вже оприлюднили графікти здачі ЗНО. Отже, тестування відбудуться у такі дати:

математика – 25 червня,

українська мова і література – 30 червня,

фізика – 2 липня,

іспанська, німецька, французька мови – 6 липня,

англійська мова – 7 липня,

історія України – 9 липня,

біологія – 13 липня,

географія – 15 липня,

хімія – 17 липня.

Поріг "склав/не склав" та результати ЗНО визначатимуться:

з математики, фізики – до 16 липня,

з української мови й літератури, історії України, іноземних мов, біології – до 24 липня,

з географії, хімії – до 28 липня.

Відповідно, результати ЗНО буде розміщено на інформаційних сторінках учасників:

з математики, фізики – до 17 липня,

з української мови й літератури, історії України, іноземних мов, біології – до 25 липня,

з географії, хімії – до 29 липня.

Що стосується термінів подачі документів до ВУЗів. Абітурієнти, які складають вступні іспити замість ЗНО, повинні подати документи до 16 серпня. Списки вступників, зарахованих за результатами співбесіди та за квотою-2 (абітурієнти з Криму) будуть оприлюдненні до 20 серпня. 

Рейтингові списки вступників на основі ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів (включаючи тих, хто вступає за іншими квотами) планують опублікувати 27 серпня.

Зарахування вступників у 2020 році відбудеться:

На бюджетну форму навчання – до 5 вересня.

На контракт – до 30 вересня. 

Студенти, які вступають на магістратуру повинні подати заяви до вишів протягом 5-22 серпня.

Рекомендації на зарахування на бюджет будуть оприлюднені до 1 вересня.

Подача оригіналів документів триватиме до 6 вересня, а 11 – відбудеться зарахування.  

Терміни вступної кампанії можуть змінитися лише за умов погіршення епідеміологічної ситуації в країні. 

Як змінилися умови вступу?

Цьогоріч абітурієнти, які планують потрапити на бюджетну форму навчання, мають змогу подати п'ять заяв на будь-які спеціальності.

При цьому в кожній заяві на бюджетну форму навчання вступник має визначити її пріоритетність. Кількість заяв на контракт обмежуватись не буде. Поріг для вступу на бюджет становить щонайменше 125 балів.

Проте для вступу на спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія" потрібно набрати 150 балів на ЗНО з другого та третього конкурсних предметів 

А конкурсний бал на спеціальності "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини" підвищився до 140.

Важливо, що вступники на бакалаврат вперше мають змогу подати сертифікати ЗНО 4-х років: видані у 2017 (крім іноземних мов),  2018, 2019 та 2020 роках (з усіх предметів).

При цьому сертифікати різних років можна комбінувати.

Стосовно формату подачі документів, як і минулоріч, абітурієнти можуть зробити це за допомогою електронних кабінетів. Зважаючи на карантинні обмеження, цьогоріч онлайн-можливості для вступників будуть розширені.

Як розповідає заступник міністра освіти Єгор Стадний:

"Зараз вступникам не потрібно їздити у різні куточки країни – є можливість подати заяву, просто сидячи перед комп'ютером. Це не лише заслуга карантину чи епідемії, такий механізм працює вже чотири роки. Міністерство зараз максимально створює умови, щоб технічно була можливість реалізувати вступну кампанію дистанційно. Наприклад, розширюємо електронну подачу заяв для вступників на магістратуру. Раніше така можливість існувала лише для вступників на бакалаврат".  

Ірина Заіковата

27 травня, 2020