Вперше у війні: ЗСУ знищили цілу батарею новітніх російських САУ «Мста-С»

Новини Вінниці / Вперше у війні: ЗСУ знищили цілу батарею новітніх російських САУ «Мста-С»

Поблизу сіл Невське та Новолюбівка Луганської області українськими військовими знищена ціла батарея з п'яти новітніх російських 152 мм самоходних артилерийських установок «Мста-СМ2». Вперше з початку війни вдалось перетворити на металобрухт новітню російську розробку у такій кількості.

Схоже, що нищення батареї стало спільною роботою української розвідки, яка знайшла батарею та швидко скорегувала ураження, та ракетних систем М142 HIMARS.

«Вирв від артилерийських снарядів навколо не видно, а самі «Мста-СМ2» - це нові, технічно справні машини, добре броньовані, і знищити на одному місці одразу 5 САУ можна тільки раптовим одночасним ударом, на це здатні саме високоточні ракети HIMARS. Втрати російських артилеристів мали бути важкими, оскільки часу зреагувати та заховатися в них не було», - зазначив журналіст Юрій Бутусов.

Варто відмітити, що Мста-СМ2 - це найкраща російська артилерійська система, оснащена автоматизованою системою управління вогнем, сучасним зв'язком. На озброєнні ЗС РФ є кілька десятків таких САУ, які зосереджуються на напрямках основних зусиль.

Нагадаємо, у жовтні російське командування намагалось зупинити українські війська на кордоні Луганської області, утворивши в районі села Невське вузол оборони. Втім, росіяни були розгромлені. Триває звільнення Луганщини.

«Зараз зрозуміло, що дозволило нашим військам просуватись уперед - ось така високоточна контрбатарейна боротьба, коли навіть САУ не встигають змінити позиції. Без артилерійської підтримки російські війська, навіть десантники та морпіхи, втрачають стійкість і намагаються втекти з позицій», - додав Бутусов.

Виявлення та знищення російської артилерії є ключовим фактором успішних наступальних операцій, наступати на позиції ворога, якщо артилерія не вибита - максимально ризиковано, і часто призводить до втрат без суттєвих результатів. Це відео варто дивитись, щоб бачити, з чого має починатись успішний наступ на росіян.

Олег Верлан

30 жовтня, 2022