Вперше на Вінниччині у Жмеринці встановили новітню систему для забезпечення прав затриманих у поліції

Новини Вінниці / Вперше на Вінниччині у Жмеринці встановили новітню систему для забезпечення прав затриманих у поліції

Сьогодні, 3 лютого, у Жмеринському районному відділі поліції представники влади, органів місцевого самоврядування та депутатського корпусу ознайомились з роботою автоматизованої системи Custody Records, що є новим рівнем забезпечення прав затриманих осіб. Це перший територіальний підрозділ поліції Вінниччини, де в повному обсязі запрацювала ця модель роботи, яка з жовтня минулого року була апробована в тестовому режимі.

На захід запросили голову Вінницької ОДА Сергія Борзова, його дружину – парламентарку Ірину Борзову, а також місцевих посадовців. Як зазначають у відділі комунікації поліції Вінницької області, присутні обговорили нагальність впровадження сучасної інформаційної телекомунікаційної системи, яка забезпечує права громадян  в діяльності поліції відповідно до європейських стандартів. Гідом став начальник Жмеринського районного відділу поліції Анатолій Присяжнюк.

Головні складові, які забезпечують ефективне функціонування системи Custody Records -  це єдина електронна база обліку всіх дій затриманих, спеціально обладнані  приміщення з зонуваннями, системи  зовнішнього контролю та цілодобового відеоспостереження, інспектори з дотримання прав людини.

Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко підкреслив, що крок за кроком поліція підвищує стандарти дотримання прав  громадян  та самих поліцейських. І невдовзі така модель роботи  буде впроваджена в кожному підрозділі поліції.

Електронна база даних  дозволяє швидко отримати будь-який документ щодо затриманих осіб в будь-який час.

Інспектор з дотримання прав людини фіксує в електронній базі даних всю інформацію, яка стосується  особи, починаючи з моменту її фактичного затримання та протягом усього періоду перебування у територіальному підрозділі поліції — до моменту звільнення цієї особи або ж її доставлення до кімнати затриманих чи до ізолятора тимчасового тримання. Проводиться первинне інтерв’ю із громадянином щодо того, як поводились з ним правоохоронці.

Усі приміщення підрозділу поліції обладнані антивандальними відеокамерами, які не можна пошкодити. Система відеонагляду  стежить за безпекою осіб, які перебувають в камерах. У випадку виявлення загрози їхньому життю та здоров’ю, поліцейські вживають відповідних заходів.

Велика перевага системи Custody Records — це дистанційний нагляд, який може здійснювати уповноважений поліцейський через систему віддаленого відеоконтролю. Він перевіряє дотримання прав затриманих осіб, а також розглядає їх скарги. 

Custody Records – це новий рівень дотримання прав людини в поліцейській діяльності, що мінімізує виникнення конфліктних ситуацій,  гарантує надання правової допомоги затриманим особам та убезпечує поліцейських від безпідставних звинувачень.