Восьмеро учнів з Вінниччини майструють дрони для захисників України

Новини Вінниці / Восьмеро учнів з Вінниччини майструють дрони для захисників України

Ці молоді інженери власноруч створюють два типи безпілотників — "бомбери" та "камікадзе".

Як розповідає Суспільне Вінниця за три місяці вони виготовили вже 16 дронів, які допомагають у боротьбі з ворогом. Їхнє волонтерське починання не лише підтримує військових, але й надихає інших на подібні ініціативи.

Ідея виготовлення дронів народилася після візиту вчителя інформатики Андрія Вікторовича, який нині служить на фронті. Він поділився з учнями інформацією про критичну потребу у безпілотниках. Власне, це і стало стимулом для Владислава, керівника команди, розпочати роботу над проєкт. Спочатку вони виготовляли дрони для свого вчителя, а коли побачили ефективність своїх розробок, вирішили продовжувати на ширшу аудиторію.

"До нас якось приїхав наш вчитель інформатики Андрій Вікторович. Він нам розказав, що на фронті дуже треба дрони. Всі і якомога більше", — розповідає Владислав.

Процес виготовлення дронів відбувається в майстерні, де учні збираються у вільний від уроків час. Один з учнів, 16-річний Артем, поділився, що під час пайки антени дрона він використовує схему на телефоні, щоб бути впевненим у правильності з'єднань.

"Це схема, щоб припаювати самі проводи, щоб розуміти, що, куди і як. Я її то знаю, але щоб напевно було. Берете ось і припаюєте. Флюс. Флюс для того, щоб краще припаювалися проводи", — пояснює Артем.

Собівартість одного дрона коливається від 11 до 16 тисяч гривень, і всі комплектуючі учні купують за донати. Руслан, ще один член команди, зазначив, що спочатку вони збирали гроші через пожертви, а потім отримували допомогу від місцевих волонтерів.

"Ми наколядували гроші перші. Потім нам давали волонтери з нашого села", — каже Руслан.

Наразі учні самостійно виготовляють дрони, збираючись раз на тиждень або за потреби. Раніше їм допомагали вчителі, але тепер вони роблять усе самі. Олександр, один із учасників проекту, розповідає, що виготовлення дронів залежить від наявності запчастин, і іноді вони збираються майже щодня для ремонту дронів.

"Раніше були вчителі, але зараз ми самі це робимо. Раніше вони приходили допомагали, а зараз ми самі. Ну це залежить від того, скільки запчастин. У нас раніше були дрони на ремонт, ми їх брали. То ми збиралися майже щодня, а так збираємося на вихідних там, у неділю. На одних — одна команда, на наступні — інша", — пояснює Олександр.

Дрони, які виготовляють учні, замовляють місцеві волонтери, і запит на них постійно зростає. Найбільше хлопців мотивують відгуки та подяки від військових, які вони отримують у відеоформаті.

Цього тижня чотири дрони, виготовлені хлопцями, будуть відправлені на Донецький напрямок. Одинадцятикласник Богдан розповів про особливість дрона-камікадзе, який вони зібрали разом з друзями: "Розвиває швидкість до 120 км на годину, вантажність до 20 кг. Акумулятор, контролер, плата, заряд, камера. Цей зазвичай в одну сторону — і там розбивається."

Хлопці також самі тестують свої дрони, а місце для випробовувань заздалегідь погоджує місцева поліція.