Влада Вінниччині планує на червень "революцію" у спиртовій галузі

Новини Вінниці / Влада Вінниччині планує на червень "революцію" у спиртовій галузі

На початок травня на Вінниччині боргів із виплати заробітної плати не мають Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Іллінецький, Козятинський, Липовецький, Літинський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Погребищенський, Теплицький, Томашпільський, Хмільницький, Чернівецький, Шаргородський, Ямпільський райони, а також міста Козятин та Хмільник . Водночас борги перед працівниками порівняно із початком року в області виросли на 5,7 млн. грн. і нині становлять 17, 5 млн.грн.Про це під час засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати повідомила начальниу управління праці та сімейної політики департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Світлана Ярмоленко.

На початок травня на Вінниччині боргів із виплати заробітної плати не мають Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Іллінецький, Козятинський, Липовецький, Літинський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Погребищенський, Теплицький, Томашпільський, Хмільницький, Чернівецький, Шаргородський і Ямпільський райони, а також міста Козятин та Хмільник.

Водночас борги перед працівниками порівняно із початком року в області виросли на 5,7 млн. грн. і нині становлять 17, 5 млн.грн. Про це  під час засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати повідомила начальниу управління праці та сімейної політики департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Світлана Ярмоленко.

«Станом на 1 травня 2018 року (за статистичними даними), заборгованість із заробітної плати існує на 27-ми підприємствах області усіх форм власності і господарювання. Зокрема 6,3 млн. грн. борг семи економічно активних підприємств,10,2 млн. грн.- 19- ти підприємств-банкрутів та один мільйон не виплатило економічно неактивне підприємство.

 До 1 січня 2018 року борги збільшились на  48,4% в основному за рахунок заборгованості у сумі 3,4 млн. грн. на приватному Акціонерному Товаристві «Краплинка» (м. Київ), яке як підприємство-банкрут обліковується по Вінницькій області за місцем реєстрації та за рахунок збільшення заборгованості на економічно активному підприємстві ПАТ «Гніванський завод спецзалізобетону»,  борг становить  4,2 млн. грн.», - розповіла Світлана Ярмоленко.

Не перший рік ситуація по виплаті боргу із зарплати не може зрушитися на спиртових заводах. Одна із причин, за словами голови ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Ігоря Ільчишина, «затяжне» реформування даної галузі, яке розпочалося вісім років тому.

«В 2010 році уряд видав постанову, якою передбачено реформу спиртової галузі. Тобто замість концертну «Укрспирт» утворилося державне підприємство «Укрспирт». Процес реформування не закінчено і сьогодні. З 78 лише 40 підприємств передано до ДП "Укрспирт" і 38 залишаються під концерном. Головна із причин, чому не передали - банкрутство, яке тягнеться 10-15 років. Наприклад, у Чечельцькому районі завод знаходиться у стадії банкрутства 16 років, у Браїлові - 11 років. Всі підприємства спиртової галузі не підлягають приватизації. Тому в межах провадження про банкрутство не можна провести ні санацію, ні ліквідацію», - розповів Ігор Ільчишин.

Крім того спиртові підприємства, згідно законодавству, не можна приватизувувати, від так ніяких гарантій потенційним інвесторам, ані місцева влада, ані концерн «Укрспирту» не можуть дати.

«Є такі підприємства, на які не можна знайти директора, бо ніхто не хоче йти. Заробітна плата не виплачується, а лише нараховується, більшість підприємств не мають коштів, щоб забезпечити охорону свого майна. Однак ми маємо бачення виходу із ситуації і будемо настоювати на тому, щоб  щоб підприємства працювали. Ті заводи, які доцільно і економічно вигідно відновити , їх потрібно відновити. Що стосується тих, які ми, на жаль, втратили, треба взяти сміливість і розробити чіткий графік закриття. Свій проект виходу із ситуації ми надали облдержадміністрації», - зазначив Ігор Ільчишин.

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко розпорядився створити робочу групу, яка до 15 червня має розробити своєрідний паспорт по кожному спиртовому заводу, які є на теренах Вінниччини, де будуть конкретні пропозиції, що може виробляти підприємство.

«На рівні області буде створено робочу групу , яку очолять представники департаменту  регіонального економічному розвитку  і департаменту агропромислового розвитку. До неї ввійдуть фахівців з районів , які розуміються на роботі спиртової галузі, які знають проблематику місцевих громад. Також у ній працюватимуть представники фіскальної служби, щоб вияснити на якій стадії процедура банкрутства, що із боржниками.

На 15 червня маємо вийти із конкретними рекомендаціями по кожному спиртовому заводу. Їх ми передамо керівництву ДП «Укрспирт»  і концерну «Укрспирт». Щоб ми на кінець червня вийшли на підписання можливо трьохстороннього меморандуму де буде намічена карта виходу із ситуації. І по ній чітко будемо рухатися. Чітко для всіх презентуємо який завод може залишитися на виробництві харчового спирту, який технічного. А яке підприємство потрібно перепрофілювати під будь-яке інше виробництво. Наприклад, так як підключені усі комунікації, там можна розмістити елеватор. І шукаємо інвесторів»,- уточнив Андрій Гижко.