Вінницьких служителів Феміди вразила майже театральна видовищність судового процесу в Ірландії

Новини Вінниці / Вінницьких служителів Феміди вразила майже театральна видовищність судового процесу в Ірландії

Суддя Вінницького апеляційного суду Ігор Стадник та головний спеціаліст відділу аналітично-статистичної роботи Хмельницького апеляційного суду, що на Вінниччини, Юлія Салдан днями відправились у складі української делегації до Ірландії вивчати систему правосуддя.

Суддя Вінницького апеляційного суду Ігор Стадник та головний спеціаліст відділу аналітично-статистичної роботи Хмельницького апеляційного суду, що на Вінниччини, Юлія Салдан днями відправились у складі української делегації до Ірландії вивчати систему правосуддя.

Про це повідомляє офіційна сторінка відомства у Фейсбуці.

Візит вже розпочався. Тож юристи діляться першими враженнями.

«У перший день делегати відвідали судові слухання у цивільній та кримінальній справах, які розглядав суд присяжних. Процес виглядає вражаюче: мантії носять не лише судді, а й баристери. Судді також носять перуки, промови юристів емоційні, присяжні включені в процес - кожен має копії матеріалів справи, періодично переглядає їх», - йдеться в інформації.

У Ірландії, як і у Великій Британії, юристи поділяються на соліситорів та баристерів. Комунікація з клієнтом, підготовка документів, побудова стратегії захисту його інтересів - це функція соліситора. Презентують докази у суді баристери. Тож всю аналітичну роботу проводять саме соліситори, і вони ж наймають баристера для виступу в суді. Проте є справи, де попередня підготовка до процесу не така складна. Тож успіх справи залежить більше від ораторського мистецтва, тобто від баристера. Зокрема, до таких ірландці відносять сімейн спори.

За словами Юлії Салдан для підсилення своєї позиції служителі Феміди в Ірландії посилаються не лише на вітчизняни прецеденти, а й використовують і рішення судів інших країн, зокрема, США та Австралії.

У відомстві зазначають, що візит триватиме два тижні. Українські бристи, крім відвідування засідань будут "наживо" спілкуватися з баристерами, соліситорами, суддями, відвідувати лекції найкращих фахівців галузі.

Передбачена і «культурна» програма – знайомство з історіює та традиціями ірландців.

«Протягом перших кількох днів у Дубліні делегати відвідали колишню королівську резиденцію, яка є навчальним центром для юристів, будівлю Верховного Суду та Вищого Суду Ірландії, Бібліотеку Трініті коледжу - найпрестижнішого навчального закладу країни. На часі - місто Корк», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що навчальний візит організовано Консультативною Місією ЄС в Україні і Національною школою суддів України. Крім подолян до складу делегації увійшла суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Шеверіна