Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)

Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)

Вінницький академічний обласний театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення. Новосілля відзначать 15 вересня грандіозним ляльковим концертом. Нове театральне приміщення у «Книжці» по Хмельницькому шосе буде майже втричі більшим, ніж те, у якому досі працювали актори по вулиці Гоголя. Крім того, відтепер у «лялькарів» буде сучасна звукова та світлова техніка, у глядацькій залі – повністю нові та зручні меблі.

Вінницький академічний обласний театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення. Новосілля відзначать 15 вересня грандіозним ляльковим концертом. Нове театральне приміщення у «Книжці» по Хмельницькому шосе буде майже втричі більшим, ніж те, у якому досі працювали актори по вулиці Гоголя. Крім того, відтепер у «лялькарів» буде сучасна звукова та світлова техніка, у глядацькій залі – повністю нові та зручні меблі.

Директор Вінницького академічного театру ляльок Михайло Байдюк каже, що очолює колектив із 1993 року. Відтоді це вже шоста спроба переїзду театру. На щастя, тепер – вдала.

«Нам досі не віриться, що будемо працювати вже у нормальних умовах. Це подія, мабуть, державного масштабу, бо я не знаю, щоб десь ще в Україні будувались нові приміщення для театрів за часів незалежності», - каже Михайло Байдюк.

Досі Вінницький театр ляльок розміщувався у двох житлових будинках по вулиці Гоголя. Умови там були жахливими як для глядачів, так і для акторів. Тепер площа театру збільшиться майже втричі – до 1460 квадратних метрів. Придбано сучасне світлове та звукове обладнання, що дозволить якісно оновити репертуар.

"У старому приміщенні у нас, окрім завіси, взагалі не було ніякої механіки сцени, - говорить головний режисер театру Олександр Свіньїн. – Було дуже незручно, наприклад, приймати Міжнародний фестиваль «Подільська лялька», засновниками якого є наш театр. На фестиваль приїжджають митці із багатьох країн світу. Ми змушені були орендувати зали в муздрамтеатрі імені Садовського, у ПМ «Зоря» тощо. Тепер з радістю запросимо гостей до нашої нової зали».

Фестиваль «Подільська лялька» розпочнеться у Вінниці вже 1 жовтня. Ним же театр ляльок фактично відкриє новий сезон. Юним глядачам покажуть прем’єру казкових пригод у таємничому лісі – виставу «Річкова фея Агайя» німецького драматурга Генріка Діка. Автор, до речі, також збирається прибути до Вінниці на прем’єру. Крім того, на фестиваль приїде 12 театрів ляльок в тому числі 4 – з-за кордону: із Польщі, Румунії, Молдови та Литви.

«Тепер нам буде не соромно приймати гостей. Це буде не просто театр ляльок а полі функціональний дитячий заклад. У майбутньому ми облаштуємо прилеглу територію, зробимо там дитячий майданчик. У сучасній залі на 213 місць враховано усі побажання та нормативи для наймолодших глядачів. У тому числі витримані усі нормативи для діток з особливими потребами», - зазначила виконувачка обов’язків начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Валентина Троян.  

Нове приміщення згодом планують передати у власність Вінницькому театру ляльок. Старе ж перебуває на балансі міської ради. Тому саме мерія має вирішити, як його надалі використовувати.

Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницький театр ляльок нарешті переїжджає у нове приміщення: новосілля відзначать великим концертом 15 вересня (ФОТО)
Сергій Маламура

10 вересня, 2019