Вінницький азербайджанець зібрав унікальну колекцію килимів

Новини Вінниці / Вінницький азербайджанець зібрав унікальну колекцію килимів

Етнічний азербайджанець Сеймур Абушов народився та виріс у Вінниці. З історичною батьківщиною його пов’язує не тільки коріння, а й любов до самобутньої культури. Сьогодні чоловік може похизуватися тим, що зібрав унікальну колекцію традиційних національних азербайджанських килимів.

Ідею створення такої колекції Сеймур Абушов взяв у своєї рідні по батьківській лінії, яка з давніх-давен займалася килимарством. З його слів відомо, що у його колекції є екземпляри 19-го та початку 20-го століття, що належать до різних шкіл і місцевостей традиційного азербайджанського килимарства.

Також у його колекції представлені й національні килими з Карабаху, які були вивезені з Шуші до Європи. Колекціонер знайшов їх та викупив. Є у вінничанина також старовині килими інших тюркомовних країн.

Для колекції екземпляри розшукувалися по всьому світу. Чому так? За словами колекціонера, ці килими були вивезені з Азербайджану головним чином напередодні революцій початку XX століття, а інша частина перед розпадом СРСР та пізніше під час Першої Карабахської війни.

Олег Верлан

10 грудня, 2021