Вінницькі письменники почали готуватися до "корпоративного" ювілею

Новини Вінниці / Вінницькі письменники почали готуватися до "корпоративного" ювілею

На Вінниччині готуються до 50-річчя створення Вінницької обласної організації Національної Спілки Письменників України. Урочистості проведуть в жовтні, але підготовка вже розпочалась

На Вінниччині готуються до 50-річчя створення Вінницької обласної організації Національної Спілки Письменників України. Урочистості проведуть в жовтні, але підготовка вже розпочалась - митці завітали обговорити деталі з головою Вінницької облради Анатолієм Олійником.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької облради.

«9 жовтня 2020 року організатори запланували провести урочистості з нагоди ювілею. Вадим Вітковський та Ніна Гнатюк повідомили, що мають на меті вперше за історію існування обласної організації зібрати всю письменницьку еліту краю, керівництво області, районів та об’єднаних територіальних громад в одному місці. Наразі розробляється сценарій концертної програми, готуються заходи з урахуванням дотримання карантинних обмежень», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що до ювілею спілки планують нагородити митців краю, відповідні документи вже подано.  

Довідка: Вінницька організація Спілки письменників України була заснована в лютому 1971 року. На урочисте засідання з цього приводу, яке відбулося в приміщенні обласного музично-драматичного театру імені М.Садовського, з Києва прибула представницька письменницька делегація, що свідчило про особливу вагомість події. До її складу увійшли Олесь Гончар, Михайло Стельмах, Степан Олійник, Юрій Збанацький, Павло Загребельний, Володимир Канівець, Іван Драч, Віталій Коротич.

До новоутвореного вінницького підрозділу Спілки письменників у той час, крім вінничан, увійшли й літератори Хмельниччини. Першим керівником новоутвореної Вінницької організації СПУ став прозаїк, фронтовик Дмитро Дереч. Після нього очолювали організацію Анатолій Бортняк, Михайло Каменюк, Василь Кобець, Володимир Кузьменко, Володимир Рабенчук. З квітня 2018 року головою організації обрано Вадима Вітковського.

У 2015 р. створена Вінницька міська письменницька організація. Нині Вінницька обласна організація НСПУ нараховує 65 письменників.

 

Марина Карабай

13 серпня, 2020