Вінницькі майстри з трофеїв виготовляють для військових міні-«гради»

Новини Вінниці / Вінницькі майстри з трофеїв виготовляють для військових міні-«гради»

Трофейна російська техніка має послужити для нищення окупантів. Вінницькі майстри опанували виготовлення з неї міні-«градів». Нині кустарні конструкції оснащені прицільними пристроями для наведення та здатні влучати у ціль на відстані до 20 кілометрів.

Про це «Суспільному» розповів волонтер Денис Романовський.

«Звичайний пікап переобладнали під бойову автівку. Наразі триває завершення другої установки. Техніка мобільна, тому має прицільні пристрої для наведення та дальність влучання до 20 кілометрів. А головна їх перевага у тому, що стріляє ракетами від БМ-21 «Град», але в рази менша і мобільніша», - розповів вінницький волонтер.

Над однією мобільною машиною працювали три тижні. Лише на одні витратні матеріали та метал пішло до сотні тисяч гривень.

«Метал, електрика, усі відповідні розхідники, зварювальні та обрізні диски, токарна і слюсарна робота, без урахування автомобіля - це близько сотні тисяч гривень. Гроші не збирали, адже всі витрати взяла на себе одна людина - один із місцевих депутатів. Але, на жаль, не маю права називати його ім’я, адже цю добру справу він хоче зробити тихо», - додав Денис Романовський.

Усі роботи майстри виконували безкоштовно. Автомобіль підлаштовували під Porsche - щоб він був таким же швидким та усе було під рукою.

«Щоб військовим було легше та безпечніше керувати такою технікою, виготовити пульт автокерування. Тут 20 метрів дроту і коли вже хтось із захисників приїхав, може поставити машину, вийти та включити живлення в салоні. Потім може відійти на 20 метрів, допоки дозволяє дріт, та відкрити оці кришечки та працювати», - пояснив принцип автоелектрик Артур Петровський.

Загальна вартість такої установки разом автомобілем - 300 тисяч гривень. Другу автівку ще мають пофарбувати, а потім відправлять на фронт.

Перша установка виконує бойові завдання з липня. На черзі виготовлення ще двох таких міні-«градів».