Вінницька поліція затримала двох аферистів, які лише у ладижинських пенсіонерок взяли понад півмільйона

Новини Вінниці / Вінницька поліція затримала двох аферистів, які лише у ладижинських пенсіонерок взяли понад півмільйона

Поліція затримала злочинну групу «телефонних» шахраїв з Одеси, які ошукували пенсіонерів по всій Україні. Лише у Ладижині протягом тижня троє довірливих пенсіонерок віддали аферистам понад півмільйона гривень. Двох зловмисників, неодноразово судимих за майнові злочини, 6 грудня поліцейські знайшли на Черкащині. Аферисти «працювали» за відомою схемою «ваш родич потрапив у ДТП – потрібні гроші на лікування» в усіх регіонах країни.

Як повідомляють у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області, за наявною інформацією, зловмисники ошукували літніх людей на території усієї країни. Пенсіонери довіряли дзвінкам зловмисників, які телефонували на стаціонарні телефони та повідомляли, що їх рідні потрапили в аварію, знаходяться у лікарні та їм терміново потрібні гроші на лікування. Літні люди віддавали чималі суми на порятунок рідних незнайомому чоловікові, який приходив до них додому. 

Майже одночасно 6 грудня до поліції зателефонували дві мешканки Ладижина, віком 75 та 82 років, та повідомили, що стали жертвами шахраїв. Вони віддали незнайомцю усі свої заощадження на лікування рідних, які начебто потрапили у аварію. Одна з пенсіонерок надала поліцейським детальний опис чоловіка, який приходив до неї за грошима.  

За записами з камер відеонагляду, розташованих неподалік помешкань жінок, поліцейські встановили, що до цих злочинів причетна одна й та сама особа. Також оперативники з’ясували, що зловмисник мав спільника, який на автомобілі Opel підвозив його до будинків потерпілих. Правоохоронці відстежили напрямок руху цієї автівки, передали орієнтування на її затримання колегам з Черкаської та Одеської областей та поїхали їх наздоганяти. Близько 23.00 на стаціонарному посту поліції в м. Умань патрульні зупинили автомобіль, на якому пересувались підозрювані та передали його слідчо-оперативній групі поліції Вінниччини. 

Затримані – 38- та 41-річні жителі Одеси, неодноразово судимі за майнові злочини. У них поліцейські вилучили грошові кошти потерпілих, мобільні телефони та сім-картки. 

Зловмисники поміщені в ізолятор тимчасового тримання. Вирішується питання про оголошення їм про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство), та обрання запобіжного заходу - тримання під вартою. За такі злочини затриманим загрожує до 8 років позбавлення волі. 

Наразі поліція встановлює можливих спільників затриманих та перевіряє їх причетність до аналогічних злочинів на території Вінницької та інших областей.