Вінниччину називають третьою за обсягами купівлі генераторів

Новини Вінниці / Вінниччину називають третьою за обсягами купівлі генераторів

За 11 місяців 2022 року замовники купили понад 10 тисяч генераторів на 1,5 млрд грн. Як і на комерційному ринку, у Prozorro попит на генератори значно зріс у жовтні. Тоді придбали 1,9 тис. генераторів, що у 2,3 рази більше, ніж у вересні. Далі зростання продовжилося. До речі, за висновками аналітиків Prozorro, Вінниччина у трійці регіонів, де найбільше купують генератори.

В цілому за 2022 рік в Україну завезли 510,3 тисяч електрогенераторів. Майже половину з них - після скасування мита та ПДВ. Про це повідомив нардепутат Ярослав Железняк в Telegrm.

За його даними, станом на 19 грудня в Україну імпортовано на пільгових умовах з застосуванням нульового ПДВ/мита 235,9 тисячі генераторів. З них 92% (217,3 тисячі) завезли юридичні особи, та 8% (18,6 тисяч) фізичні особи.

Нагадаємо, в Україні 10 листопада, набула чинності постанова Кабміну, згідно з якою скасовується ввізне мито на генератори, акумулятори та ще низку товарів.

Ціни на генератори в Prozorro

Ціни варіюються залежно від типу генератора, потужності, бренду виробника та інших чинників. Наприклад, за видом палива генератори бувають бензинові, дизельні, газові та комбіновані. Бензинові — одні з найдешевших, проте в них більші витрати палива у порівнянні з дизельними. Моделі на дизелі відрізняються економним споживанням, а також можливістю тривалої безперебійної роботи, однак вони значно дорожчі.

Найбільше придбали бензинових генераторів потужністю до 10 кВт. Такі генератори купували переважно для закладів освіти, комунальних підприємств, міських рад, ОСББ, для облаштування укриттів та пунктів незламності. 

Генератори потужністю понад 100 кВт здебільшого купували для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури та житлово-комунальних послуг.  

Вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року, зросла у 2-3 рази:

  • бензиновий генератор у лютому в Prozorro коштував 6,4-7,8 тис. грн, а в листопаді — вже 15,9 тис. грн;
  • дизельний генератор потужністю 4,5 кВт у лютому коштував 34,2 тис. грн, а в листопаді — 99,5 тис. грн;
  • бензиновий генератор потужністю 7,5 кВт в лютому купували за 23,9-24,9 тис. грн, тоді як у листопаді 53,9 тис. грн.

Крім того, вартість одного й того самого генератора може суттєво варіюватися залежно від постачальника.  При цьому ціни в Prozorro часто принаймні на декілька тисяч гривень нижчі, ніж на комерційному ринку. 

Як купували генератори у регіонах

Лідером є Київська область. Там закупилися на 451 млн грн. На другому місці — Дніпропетровська область, 860 пристроїв на 196,6 млн грн. Вінницька область опинилася на третьому місці із 784 пристроями за 144 млн грн.

Хто придбав найбільше:

  • КП «Вінницяміськтеплоенерго» — 247 генераторів на 62,4 млн грн.
    КП «Вінницяміськтеплоенерго» — 212 генераторів.
  • Відділ освіти Гайсинської міської ради — 27 генераторів на 608 тис. грн.
  • Заклад культури «Вінницька міська централізована бібліотечна система»  — 20 генераторів на 1,4 млн грн.

Загалом серед найбільших замовників у регіонах — водоканали, теплоенерго, департаменти житлово-комунального господарства, великі лікарні та місцеві ради. Так, Тернопільська міськрада придбала 65 генераторів на 43,3 млн грн, а Черкасиводоканал — 10 за майже 15 млн грн. Загалом на водоканали та теплоенерго припадає практично третя частина всіх витрат на генератори.

Олеся Рудницька

19 грудня, 2022