Вінниччина рік тому: Зеленський звільняв "не своїх" чиновників, СБУ впіймала терориста, а смерть забрала видатного режисера

Новини Вінниці / Вінниччина рік тому: Зеленський звільняв "не своїх" чиновників, СБУ впіймала терориста, а смерть забрала видатного режисера

Рік тому вінничани ще не могли знати, що стоїмо на порозі нової епохи - справді незвичного життя - з усіма його масками, дистанціями та обмеженнями...

Рік тому вінничани ще не могли знати, що стоїмо на порозі нової епохи - справді незвичного життя - з усіма його масками, дистанціями та обмеженнями...

Коронавірус тоді був ще десь дуже далеко. А ми, читаючи новини, переживали за Китай. На 27 січня 2020-го там було аж 2 794 інфікованих, померло 80 людей, в тому числі - 24 за добу.

Україна тим часом жила своїм ще не "ковідним" життям. Та й, здається, ніхто всерйоз не думав, що вірус колись дістанеться до Вінниці, на кажучи вже про віддалені села регіону. У нас тоді більше говорили про майбутні місцеві вибори. До них заздалегідь почали готуватися і влада, й опозиція.

Один з елементів такої підготовки - забезпечення "надійного тилу" на місцях. Чи не тому президент Зеленський взявся активно змінювати голів РДА?

Так, позбувся посади очільник держадміністрації Чернівецького району Олександр Сауляк. Підписане ще 25 січня розпорядження про його звільнення на сайті президента оприлюднили 27 числа. У мотивації значилось - "у зв’язку із закінченням строку повноважень Президента України". На посаду О.Сауляка призначив ще Петро Порошенко 7 грудня 2018 року.

За неофіційною інформацію, О. Сауляк на той час вже давно «перефарбувався», адже на парламентських виборах намагався підтримувати провладну партію, а у райцентрі розповідав, що особисто В. Зеленський просив його «ще попрацювати», а потім нібито переведуть «на підвищення» до столиці...

Служба безпеки України продовжувала вираховувати терористів так званої ДНР. Хто б міг подумати, що знайдуться такі й з вінницьким "слідом". 27 січня пресслужба прокуратури області поінформувала про викриття громадянина України, якому інкримінують участь в терористичній організації «ДНР».  Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснювало Управління СБУ в області під процесуальним керівництвом прокуратури.  

У прокуратурі запевняли, що слідство встановило факти вступу громадянина до терористичної організації "ДНР" та сприяння упродовж 2017 року її діяльності шляхом передачі інформації про дислокацію, переміщення та чисельність особового складу і техніки Збройних Сил України, а також інших військових формувань, які брали участь у проведенні антитерористичної операції.

А вінницьким поліцейським цього дня рік тому додали мороки кілька молодиків, які, очевидно надивившись фільмів про шалені 90-ті, влаштували розбірки у Сосонці Вінницького району. Потім усі дійові особи конфлікту звернулись до правоохоронців.  

"Першим звернувся до поліції 26-річний місцевий житель. Чоловік повідомив, що його і товариша травмовано зі зброї. Кривдник перебував у стані алкогольного сп’яніння. На місці події поліцейські з’ясували, що між молодиками виник конфлікт. Після цього 29-річний «стрілок» дістав зброю зі свого автомобіля та здійснив кілька пострілів у бік супротивників. На постріли із закладу вибігли інші відвідувачі. Травмовані хлопці разом із односельцями побили «стрілка» та пошкодили його автомобіль", - повідомляли у поліції.

Театралам Вінниччини 27 січня 2020-го року запам'ятається болючою втратою. Цього дня відійшов у вічність актор та режисер, драматург народний артист України Віталій Селезньов. Йому було 80 років, 55 з яких митець відслужив у Вінницькому академічному муздрамтеатрі імені Садовського. Упродовж 30-ти років (із 1986 по 2016-й) Віталій Селезньов був головним режисером Вінницького муздрамтеатру. У доробку майстра – майже сто вистав.