Вінниччина може зробити "вишиваний" внесок в реєстр скарбів української культури

Новини Вінниці / Вінниччина може зробити  "вишиваний" внесок в реєстр скарбів української культури

Орнаментні традиції народної вишивки села Клембівка. що у Вінницькій області, були внесено до районного та обласного реєстрів нематеріальної культуної спадщини Ямпільщини та Вінниччини загалом.

Орнаментні традиції народної вишивки села Клембівка, що у Вінницькій області, були внесено до районного та обласного реєстрів нематеріальної культурної спадщини Ямпільщини та Вінниччини загалом. Та клембівські вишивальниці не зупиняються на досягнутому, працюють над тим, щоб «вишивану» культурну спадщину їхнього села внесли до національного реєстру НМС.

Про це повідомляють офіційні джерела.

Тож майстрині проводять заходи, які наближают їх до мрії.

«Нещодавно в Клембівській дитячій музичній школі (де працює клас з викладання вишивки) з ініціативи методиста з питань нематеріальної культурної спадщини Вінницького обласного Центру народної творчості – мистецтвознавця, Заслуженого діяча мистецтв України Володимира Титаренка відбулась зустріч любителів та поціновувачів вишивки.  Мета цієї зустрічі: збір фото-, відео- та аудіоматеріалів з подальшим просуванням елемента до національного реєстру України», - йдеться в інформації.

На зустріч запросили знаних майстрів - Марію Савчинську, Тетяну Поплінську, Світлану Нагірняк, Марію Зарічну, Тетяну Кудрю та Галину Ляльку.
Вишивальниці провели майстер-клас для дітей, представлено зразки вишивки та свої вже готові роботи.

Поціновувачам вишивки розповіли про такі елементи вишивки клембівських майстринь, як кафастр, викол, мережка та цирка. Саме їх і вважають елементами нематеріальної культурної спадщини, занесеними до районного та обласного реєстрів.

Крім просування «бренду» клембівськоъ вишиванки, в селі планують створити музей.

«Не зупиняємося на досягнутому, продовжуємо традиції, відкриваємо музей в селі та залучаємо до мистецтва і творчості молоде покоління», - йдеться в інформації.

Новини Вінниці / Вінниччина може зробити  "вишиваний" внесок в реєстр скарбів української культури Новини Вінниці / Вінниччина може зробити  "вишиваний" внесок в реєстр скарбів української культури Новини Вінниці / Вінниччина може зробити  "вишиваний" внесок в реєстр скарбів української культури