Вінничанин збирають підписи під петицію для допомоги батькам дітей з діабетом з міського бюджету

Новини Вінниці / Вінничанин збирають підписи під петицію для допомоги батькам дітей з діабетом з міського бюджету

Вінничанин Юрій Лук'янович 4 лютого опублікував петицію до міськради з проханням про щомісячну фінансову допомогу дітям, хворим на цукровий діабет І типу. Автор зазначає, що переважно батьки «змагаються» сам-на-сам із станом дитини, а допомога була би дуже доречною, адже завдяки ній дитина не відчувала б те, що відрізняється від інших.

Вінничанин Юрій Лук'янович 4 лютого опублікував петицію до міськради з проханням про щомісячну фінансову допомогу дітям, хворим на цукровий діабет І типу. Автор зазначає, що переважно батьки «змагаються» сам-на-сам із станом дитини, а допомога була би дуже доречною, адже завдяки їй дитина не відчувала б того, що відрізняється від інших.

За даними Вінницького обласного ендокринологічного диспансеру, у Вінниці та області зареєстровано 385 дітей з діагнозом: «діабет першого типу».

«Молоді батьки просять Вінницьку міську ради та органи влади підтримати перегляд міського бюджету на 2020 рік. Це допоможе забезпечити стабільне та повноцінне збереження життя молодих вінничан. Допоможе їм більш адаптуватись у суспільстві, доказати, що з діабетом можна жити, та навчатись на рівні із здоровими дітьми. Це допоможе підтримати фінансовий, матеріальний та адекватний психічний стан батьків хворої дитини, яка змушена боротись із невиліковною хворобою», - зазначає у петиції вінничанин.

Він нагадує, що за відсутності належного моніторингу цукру у крові дитини в неї може виникнути гіперглікемія або високий рівень цукру в крові, що може призвести до дисфункції очей, нирок, нервової системи, серця чи кровоносних судин. Аби уникнути важких станів в молодому організмі, потрібно тримати рівень цукру в крові в межах норми.

«Стандартна процедура вимірювання рівня цукру у крові - проколювання пальців та нанесення крові на полоску глюкометра, а це не меньше ніж 8 разів на добу. Для того, щоб такий процес був для дитини менш болючим, у світі створено спеціальні сенсори, які коштують 2000 гривен. Вони розраховані на 14 днів», - вказує автор петиції.

За його словами, така система цілодобового моніторингу дозволяє забути про постійні виміри і проколоті пальці. Але не в кожної родини є гроші на це…

Далі. Щоб є проблема у тому, що сенсори, якісні голки для шприц-ручок та ланцетів батьки змушені купувати за кордоном або у неофіційних постачальників, оскільки не всі засоби зареєстровані в Україні.

«Враховуючи вищевикладене, щомісячна допомога діа-сім'ям буде суттєво покращувати стан здоров'я дітей усього міста та області», - пояснює Ю. Лук’янович.

За його словами, для більш дорослих дітей, які можуть самі контролювати свій цукор та робити потрібні ін'єкції є ще один варіант допомоги - це помпова терапія.

«Цей прилад імітує роботу підшлункової залози, самостійно вводить необхідну кількість інсуліну. При помповій терапії на витратні матеріали щомісяця витрачається 3000 грн. Щиро просимо підтримати цю петицію та звернути увагу місцевої влади на покращення ситуації та забезпечення безпечного життя для діа-діток та ї батьків», - зазначає чоловік.

P.S. ГО "Діа-Діти" немає відношення до петиції. Це ініціатива автора звернення. У громадській організації просять не пов'язувати петицію з їх діяльністю.   

Макс Мельник

5 лютого, 2020