Вінничанин пропонує вимагати від уряду відшкодування за карантинні обмеження

Новини Вінниці / Вінничанин пропонує вимагати від уряду відшкодування за карантинні обмеження

Вінничанин Іван Супряга 12 жовтня опублікував петицію до міськради з пропозицією «вимагати від уряду відшкодування збитків, нанесених м. Вінниця унаслідок карантинних обмежень». Трохи не за адресою, але підхід цікавий…

Вінничанин Іван Супряга 12 жовтня опублікував петицію до міськради з пропозицією «вимагати від уряду відшкодування збитків, нанесених м. Вінниця унаслідок карантинних обмежень». Трохи не за адресою, але підхід цікавий…

«У другій половині березня в Україні було запроваджено тотальний карантин, який зупинив діяльність низки галузей економіки держави. Відповідно, це позначилося на бюджеті міст України, зокрема і Вінниці. Проте уряд, вимагаючи зупинити низку галузей економіки, обмежити кількість пасажирів у громадському транспорті (а на певний час взагалі його зупинити) жодним чином не відшкодував збитки, нанесені бюджетам місцевих органів влади і пересічним громадянам.

Навіть вимагаючи вдягати маски у громадських місцях, уряд не спромігся безкоштовно роздавати їх громадянам за рахунок держбюджету, хоча це прямо передбачено чинним законодавством. Якщо конкретно казати, то нав'язана Урядом і нічим не компенсована заборона брати пасажирів більше, ніж є сидячих місць призводить до падіння виручки «Вінницької транспортної компанії», а заборона на роботу спортзалів, готелів, закладів громадського харчування, непродовольчих магазинів та ринків тощо суттєво зменшила податкові надходження до бюджету міста.

Унаслідок цього уже зараз доводиться констатувати, що низку важливих для міста інфраструктурних проектів — зірвано. Зокрема, закупівлю 10-ти нових муніципальних автобусів, яка цього року не відбудеться. Також у цьому можна побачити наступ на місцеве самоврядування з боку центральної влади, для якої карантинні обмеження перетворюються на політичний інструмент. Міські голови Умані, Чернівців, Черкас, Тернополя та Полтави не дозволять збрехати.

Станом на сьогодні Вінниця перебуває у "помаранчевій" зоні карантинних обмежень, які хоч і не є тотальним локдауном, але все ж таки значно звужують спектр дозволеної підприємницької діяльності, що суттєво зменшує надходження до місцевого бюджету в ці непрості часи.

16 вересня депутати Чернівецької міської ради — найбільш постраждалого внаслідок карантинних обмежень міста України офіційно звернулися до уряду з проханням відшкодувати збитки, нанесені місту Чернівці.

Позитивний приклад для наслідування вже є. Отже, не потрібно винаходити нічого нового, достатньо лише підтримати громаду Вінниці та колег з інших органів місцевого самоврядування, висунувши вимогу щодо відшкодування збитків ініціатору карантинних обмежень — Уряду України.

Якщо місцеві органи влади України виявлять згуртованість, і висунуть колективну вимогу про відшкодування збитків, у майбутньому уряд змушений буде подумати десять раз, перш ніж запроваджувати ті чи інші карантинні обмеження.

Якщо ми не хочемо, щоб всупереч Конституції України (що було визнано Конституційним Судом у рішенні від 28.08.2020 року) уряд знову нас загнав на тотальний карантин, прошу небайдужих вінничан підписати петицію. Ніяка епідемічна ситуація не повинна слугувати виправданням для підриву економіки міста та порушення базових конституційних прав громадян України», - йдеться у петиції.

Звісно, навіть якщо петиція набере потрібні 350 підписів, у міськраді не зможуть відповісти автору щось суттєве, адже, вимога стосується Кабміну. Але виникає прецедент, коли звичайні люди, а не очільники громад вимагають компенсації для комунальних та приватних підприємств.

Олеся Рудницька

12 жовтня, 2020