Вінничанин оприлюднив фото останнього «хлопчачого» класу легендарної 17-ої школи

Новини Вінниці / Вінничанин оприлюднив фото останнього «хлопчачого» класу легендарної 17-ої школи

Навчальний рік у школах Вінниччини розпочався лінійками, але за кілька днів дітей цілими класами почали відправляти на карантин. Система освіти потребує трансформації, але ні батьки, ні педагоги до цього не готові.

Навчальний рік у школах Вінниччини розпочався лінійками, але за кілька днів дітей цілими класами почали відправляти на карантин. Система освіти потребує трансформації, але ні батьки, ні педагоги до цього не готові. Що з цим робити, сказати складно, але, напевне, перш за все варто заспокоїтись...

Система освіти в Україні, пережила чимало  змін, і одним із таких переломних моментів був 1954 рік.

Зазначимо, що у царській Росії дівчата та хлопці, які мали певні привілеї, навчалися окремо. З приходом у Росії до влади більшовиків постановою народного комісаріату освіти РСФРР від 31 травня 1918 у всіх типах навчальних закладів було запроваджене спільне навчання.  До того ж навчання було безкоштовним.

Встановлення радянської влади в Україні поширило цю норму на її теренах.

Окрему жіночу освіту впровадили в СРСР з 1 вересня 1943 по 1 липня 1954 рік тільки в обласних, крайових, столичних і великих промислових містах держави. У цей же період відновилася практика оплати за навчання в старших класах (8—10 класи) - 150—200 карбованців на рік.

Вінничанин Слава Іванчук у соціальній мережі Facebook розмістив фото учнів першого класу, в якому навчались виключно хлопчики, датоване 1953 роком з проханням відгукнутися.

Також є фото цього ж класу, на якому поряд з учителькою і дівчатка, і хлопчики. Автор зазначає, що це фото 2-В класу, але це викликає певні сумніви, адже дітки значно доросліші, і вже з піонерськими галстуками. Натомість, ті хто навчався у радянській школі, пам‘ятають, що в молодшій школі діти були "жовтенятами".

Тож ті, хто пізнають себе на фото, можуть розповісти і про перехід до "спільного" навчання, і уточнити рік, в який були зроблені світлини.

В якості резюме зазначимо, що, напевне, такі зміни не викликали у батьків особливого задоволення, вони теж хвилювались, думали, чи не  відволікатимуться діти на «зайві» розмови, чи не фліртуватимуть замість того, щоб вчитись. Та врешті решт все минулось. Діти знайшли свою дорогу в житті. Нині ж практика "роздільного" навчання викликає більше здивування і нерозуміння.

Марина Карабай

7 вересня, 2020