Вінничанин «хакнув» клієнтську базу вінницького турагентства з даними на 100 тисяч людей та продавав її через мережу

Новини Вінниці / Вінничанин «хакнув» клієнтську базу вінницького турагентства з даними на 100 тисяч людей та продавав її через мережу

Доволі відома у Вінниці туристична агенція вимушено опинилася у центрі гучного скандалу зі «зливом» персональних даних близько 100 тисяч осіб. Використовуючи вразливості вебсайту турагентства, 26-річний «хакер» заволодів базою та продавав її. Місцеві кіберполіцейські викрили чоловіка. За скоєне правопорушнику загрожує до трьох років ув’язнення.

Як повідомляє департамент кіберполіції НП України, чоловік несанкціоновано скопіював клієнтську базу. На сайті місцевого туристичного агентства містилися відомості щодо номерів телефонів, прізвищ, імен та по батькові громадян, місця реєстрації, посилання на облікові записи у соцмережах, а в окремих випадках — копії документів, що посвідчують особу.

База даних містила інформацію про близько 100 тисяч осіб. Відомості з незаконно отриманої бази  правопорушник розповсюджував третім особам.

Кіберполіцейські разом зі слідчим відділом Вінницького райуправління провели обшуки за місцем проживання та реєстрації фігуранта. За результатами слідчих дій правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та накопичувачі даних. Все вилучене буде направлено на проведення відповідних експертиз.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення фігуранту про підозру. Слідчі дії тривають.

Макс Мельник

13 листопада, 2021