Вінничанин Ігор Мізрах помер після побиття у київському СІЗО. Розповсюджують різні версії причин смерті

Новини Вінниці / Вінничанин Ігор Мізрах помер після побиття у київському СІЗО. Розповсюджують різні версії причин смерті

Вчора, 28 липня, ввечері стало відомо про смерть уродженця Вінниці Ігоря Мізраха, людини з доволі неоднозначною репутацією. У реанімації столичної лікарні його серце зупинилось о 19.50. До медзакладу він потрапив після тортур та жорстокого побиття у СІЗО.

Зазначимо, за підозрою у причетності до рейдерського захоплення Хорольського заводу дитячого харчування, єдиного в Україні підприємства, яке виробляє сухі молочні суміші для немовлят перших днів життя, І.Мізрах був затриманий співробітниками департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, а 25 травня суд виніс ухвалу про арешт.

З того часу відомий політтехнолог, юрист, продюсер, власник медіахолдингу, письменник, адвокат і співак Ігор Мізрах перебував у «Лук’янівці».

У медіа вказують різні версії його смерті. Дружина Ігоря Аркадійовича Марина Корнієнко-Мізрах розповіла журналістам NaПарижі, що під час прогулянки у СІЗО чоловіка жорстоко побили ув’язнені ще 22 липня.

«З неділі Ігор Мізрах неодноразово звертався з проханням по медичну допомогу, але не отримував її. В середу Ігорю Аркадійовичу стало ще гірше, і його доправили в медсанчастину СІЗО. І тільки сьогодні вночі Мізраха транспортували до лікарні «швидкої допомоги» по вулиці Братиславській, 3», - пояснює удова.

За її словами, у СІЗО підсудному відбили внутрішні органи, пішло загальне нагноєння організму. У нього діагностували перитоніт в складній формі. Як уточнює Марина Корнієнко-Мізрах, чоловіка прооперували, він перебував у критичному стані у реанімації під штучним апаратом дихання. Лікарі одразу констатували, що шанси вижити мізерні. І надвечір він помер.

У свою чергу, ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляють іншу версію того, що сталося. «Мізрах помер у лікарні швидкої допомоги. Його в комі забрали із СІ30, зробили операцію на шлунку, але так і не врятували», - пише «Антикор» з посиланням на джерело у правоохоронних органах. У той же час «УНН», посилаючись на співрозмовника агентства, вказує, що Мізрах помер дорогою до лікарні.

За словами дружини Мізраха, протягом березня-квітня у нього вимагали гроші та погрожували вбити. Невідомі також погрожували родині та дітям Міхраха. 

«В матеріалах справи є документи, які підтверджують, що суддям, прокурорам та слідчим було відомо, що за станом здоров’я чоловік не міг знаходитися у СІЗО та мав цілодобово перебувати під наглядом лікарів. Знаходячись у СІЗО, він не отримував належного медичного обслуговування», - зазначила дружина.

Вона запевнила, що адвокати Ігоря Мізраха вже підготували заяву про злочин до правоохоронних органів та надали усі докази застосування до їх підзахисного тортур.

«Її зареєстрували. Кримінальне провадження відкрито. З другої спроби. Вперше адвокати подавали заяву 30 травня. Тоді її лише зареєстрували, але справу не відкривали», - додала пані Марина.

Ігор Аркадійович помер на 52-му році життя. Він закінчив 8 класів вінницької школи №25, педучилище, Вінницький педінститут та Одеську юракадемію за спеціальністю “Правознавство”. 

У 1990-1995 роках, навчаючись у педінституті, паралельно працював учителем початкових класів у вінницьких школах №16 та №25, пізніше - викладав педагогічну практику студентам Вінницького педагогічного інституту.

Від 1991 до 2004 рік  займався музикою, працював у Будинку дітей та юнацтва м. Вінниці на посаді організатора. Проводив конкурси, новорічні свята, був ведучим загальноміських свят, знімав кліпи, вів конкурси краси у Вінниці. У 2004 році разом із батьком Аркадієм Ананьєвичем став співзасновником та проректором приватного вищого навчального закладу «Вінницький інститут конструювання одягу та підприємництва», створеного на базі колишнього швейного училища. Потім він залишив місто. Останні роки Ігор Мізрах мешкав у передмісті Києва.

Макс Мельник

29 липня, 2023