Вінничанам пропонують порахувати свої витрати на утримання держави - рахунок виставляють кожному

Новини Вінниці / Вінничанам пропонують порахувати свої витрати на утримання держави - рахунок виставляють кожному

Вінничани, як і більшість громадян України недоцінюють суму податків, які вони сплачують за державні послуги. Рахунок від держави приходить навіть тим мешканцям Вінниччини, які не працюють, чи отримують зарплату в конверті.  І сказати тут – «охрана, отмена» неможливо. Адже кщо ви купили банку пива чи пачку цигарок - ви вже сплатили до деравної казни, теж стосується  пального. витрат на інші товари та послгу.

Вінничани, як і більшість громадян України, недоцінюють суму податків, які вони сплачують за державні послуги. Рахунок від держави приходить навіть тим мешканцям Вінниччини, які не працюють чи отримують зарплату в конверті. І сказати тут – «охрана, отмена» неможливо. Адже якщо ви купили банку пива чи пачку цигарок - ви вже сплатили до деравної казни, теж стосується витрат на інші товари та послги.

Порахувати свої витрати на утримання держави можна за допомогою калькулятора на ресурсі “CASE Україна”, розробленого економістами.

Ми скористались цим калькулятром та провели підрахунки для особи доходом у суму 10982 гривні на місцяць. Саме такою є средньостатистична заробітна платня, яку пропонують роботодавці сьогодні. Ввівши усі необхідні опції, отримали такий річний чек:

 

Зауважимо, що в рахунку вказані сума витрат на ті чи інші статті витрат. При розрахунку на калькуляторі ви вводите свої витрати на товари, послуги, окремою статтею ідують підакцизні товари. Тобто такий чек відрізняється від того, що ви отримуєте на касі супермаркету. адже виділити з ПДВ скільки йде на витрати на армію, на охорону здоров‘я чи освіту в "магазинному" чеку доволі складно, та й навряд чи потрібно.

Для наглядності експерти “CASE Україна” запропонували ще інфографіку, в якій витрати розкладено по полицям.

 

З інфографіки видно, що "чисті доходи" на чверть менше суми сплачених податків. Ця різниця може бути більшою, якщо у вас є автівка, і ви купуєте пальне, або ви багато палите, чи любите "міцні" напої. Тож віднині, якщо близкі нарікатимуть на такі витрати, можете говорити, що "підтрмуєте державу".

Звичайно, це жарт. Та якщо ви раніше не замислювались над внеском в бюджет і вважали себе "маленьким" українцем, порахуйте свій внесок в державний бюджет і, можливо, ваша самооцінка трохи підвищиться, а з неюі вимоги до держави...

Зокрема, на якість освітніх послуг, витрати на яку в Україні стоять на другому місці після витрат на пенсії. Зауважимо, що немає значення, чи є у вашій родині діти, чи ні, ви утримуєте школи, садочки та інші навчальні заклади. 

Про необізнаність українців у таких питанях говорять, як експерти, так і статистика. 

“Більшість податків стягуються непомітно для самого платника — у цьому і є головна причина недооцінювання обсягу сплачених коштів. “Попри те, що податки до бюджету перераховують продавці, працедавці, виробники підакцизних товарів та імпортери, кінцевим платником усіх податків все одно є працівник і покупець. Податки або включені в ціну кінцевого товару, або віднімаються від заробітної плати”, — зазначає виконавчий директор “CASE Україна” Дмитро Боярчук.

Щодо соціології, яку наприкінці минулого року оприлюднив КМІС, то 51,3% українців недооцінюють суму податків, яку вони сплачують за державні послуги. Так, 28,6% вважають, що працівники віддають на забезпечення державних функцій близько чверті своїх доходів. Ще 14,6% вважають, що утримання держави становить близько третини доходів. Лише 7,9% правильно зазначили, що українські працівники сплачують близько половини своїх доходів на утримання держави.