Вінничан навчали, як із старого паперу робити нові блокноти та еко-листівки

Новини Вінниці / Вінничан навчали, як із старого паперу робити нові блокноти та еко-листівки

Сьогодні, 24 березня, о 20:30 кожен бажаючи може вимкнути на годину світло і електричні прилади, щоб разом з усім світом привернути увагу до проблем екології. Втім заходи в рамках міжнародної щорічної кампанії "Година Землі" у Вінниці проходять весь день. Приміром у холі міської ради сьогодні розгорнулося своєрідне еко-містечко. Тут проводилися майстер-класи з бережливого ставлення до довкілля, навчали вінничан використовувати ресурси з розумом, бути екологічними і свідомими.

Сьогодні, 24 березня, о 20:30 кожен бажаючи може вимкнути на годину світло і електричні прилади, щоб разом з усім світом привернути увагу до проблем екології. Втім заходи в рамках міжнародної щорічної кампанії "Година Землі" у Вінниці проходять весь день. Приміром у холі міської  ради сьогодні розгорнулося своєрідне еко-містечко. Тут проводили майстер-класи з бережливого ставлення до довкілля, навчали вінничан використовувати ресурси з розумом, бути "екологічними" і свідомими.

Студенти Вінницького національного технічного університету демонстрували, як із старого паперу виготовити листівки і блокноти. Спробувати технологію винахідників міг кожен бажаючий, адже вона виявилася не складною. Спочатку макулатуру потрібно порвати на невеликі шматочки, розмочити у воді і подрібнити на блендері. Згодом усе викладають на поверхню і сушать. Виходить папір з якого виготовляють вироби.

Крім того, під час акції вінничани обмінювали макулатуру на еко-подарунки. Несли використаний папір школярі, студенти, депутати, чиновники міськради та пересічні громадяни, кому не байдужа тема довкілля.

За словами співкоординатора проекту "Екологічний дім" Благодійного Фонду "Подільська громада" Надії Лінчук, акція у місті проходить десятий рік. Торік завдяки ініціативі за кілька годин було здано містянами 600 кг старого паперу. Цьогоріч очікують ще більше, адже все більше вінничан стають учасниками таких екологічних кампаній.

"Папір здали, а на виручені кошти провели тренінги з енергоощадності. Так буде в цього року, але кількість кілограмів макулатури буде більшою, люди  здають вже не по 2-3 кілограми, а 10-15. Усі вони мають можливість обміняти старий папір на нові еко-подарунки. Той, хто приніс до одного кілограма макулатури – отримує еко-ручку, до 5 –  блокнот і еко-ручку, більше п'яти - ЛЕД-лампу або сумку, чи аератор, який кріпиться на кран, що дозволяє зменшує використання води на 50 %. А якщо принесли більше 15 кг, а сьогодні таких багато, то вони отримували еко-сумку з усіма наявними подарунками", -  розповіла Надія Лінчук.

 

Вже вечері в рамках Всесвітньої акції "Година землі" у NGO-HUB(#ХабВінниця) відбудеться акустичний концерт "Музика у темряві" . А з 20:30 до 21:30 буде вимкнено підсвітку на Європейській площі та майдані Незалежності. Годину не світитиметься арка та панно, що біля входу у Центральний парк, фасади будівель Вінницької обласної державної адміністрації, Державного архіву Вінницької області, школи №2 і Свято-Преображенського кафедрального собору.