Війна за тепло: хто грітиме "вінницьке медмістечно" з лютого?

Новини Вінниці / Війна за тепло: хто грітиме "вінницьке медмістечно" з лютого?

Скандал навколо "вінницького медмістечка" визрівав не один місяць. Два підприємства-конкуренти не можуть розібратися, хто опалюватиме 11 медичних закладів Вінниці. Замість здорової конкуренції - суди, образи та шантажі. Однак заручниками ситуації можуть бути невинні люди, тобто пацієнти та працівники лікарень.

Скандал навколо "вінницького медмістечка" визрівав не один місяць. Два підприємства-конкуренти не можуть розібратися, хто опалюватиме 11 медичних закладів Вінниці. Замість здорової конкуренції - суди, образи та шантажі. Однак заручниками ситуації можуть бути невинні люди, тобто пацієнти та працівники лікарень.

У чому суть "теплової війни"?

Чотири роки ТОВ "ВІНТЕА" опалювало заклади вінницького "медмістечка", що по Хмельницькому шосе. Однак на ринку теплової енергії з'явилося  дочірнє підприємство КП "Вінницяоблтеплоенерго" – "Альтернативна теплова енергія".  І здавалося б для споживача добра справа, тепер  є альтернатива вибору, у кого кращі умови, той надає послуги… Але компанія, яка обігрівала 11 медичних закладів у Вінниці надіслала керівникам медзакладів листа про припинення теплопостачання з 1 лютого.

 

Таке рішення прийняла компанія "ВІНТЕА", каже голова спостережної ради Біоенергетичної асоціації України Володимир Майстришин, на їх думку, через лобіювання окремими депутатами Вінницької облради та посадовцями ОДА інтересів створеного нещодавно ДП "Альтернативна теплова енергія" .

"Заздалегідь приношу вибачення за можливі наслідки в середині зими, але приймати участь у процедурах, які заздалегідь є протиправними та містять ознаки правопорушень ми не маємо права. Не ми цю ситуацію створили і не нам нести за це відповідальність", - написав на своїй сторінці у Facebook Володимир Майстришин.

Більше того, він зауважив, що підприємство "Альтернативна теплова енергія" КП "Вінницяоблтеплоенерго" неготове постачати тепло, іншими словами, котельня не готова до експлуатації.

"  Ми ознайомлені та володіємо інформацією, що директор новоствореного підприємства "Альтернативна енергія" Розборський О. Ф. до тендерних пропозицій надає листи зі своїм підписом, в яких стверджує про технічну готовність даного підприємства до постачання тепла. Від імені групи наших юристів офіційно повідомляю Вас, що листи з його підписом про наявність у його підприємства технічних можливостей є завідомо неправдими, такими, що не відповідають реальним обставинам, а такі дії керівника дочірнього підприємтсва мають стати предметом розслідування відповідних служб.

Більше того Ви обізнані, та Ваші юристи мають Вам надати інформацію про те, що офіційно документу про введення до експлуатації потужностей котельні ДП немає. Відповідно, рішення обласної ради про встановлення тарифу для ДП є безпідставним до моменту введення котельні комунального підприємства в експлуатацію та проведення випробувань, як і немає проектного рішення на роботу якоїсь іншої котельні в тепловій мережі Ваших закладів",- написав Володимир Майстришин.

Інформацю свого так би мовити опонента сьогодні спростував генеральний директор КП "Вінницяоблтеплоенерго"  Валерій Довбанюк. Посадовець запевняє, що всі дозволи і перевірки пройдені, новозбудована котельна готова технічно. Тож тепло ДП "Альтернативна теплова енергія" може почати постачати хоч сьогодні.

 

" Вже пройдені всі теплотехнічні випробовування роботи цього об’єкта, і ми готові подавати теплову енергію хоч із сьогоднішнього, хоч із завтрашнього дня в повному обсязі і забезпечувати всіх споживачів в повному обсязі. Тут встановлені  сучасні котли, які працюватимуть на альтернативному паливі, додатково встановлено два котли, які будуть працювати на газу.

Тобто котельня працюватиме на комбінованому паливі. Аби забезпечити теплом споживачів вистачить потужностей котлів на альтернативному паливі. Сумніву в цьому немає. Газові котли встановлення про всяк випадок або коли будуть сильні морози"  - говорить Валерій Довбанюк.

Котельня до цього часу виробляла пару і постачала її для технологічного використання в медмістечку. Вирішили реконструювати її, та почати виробляти теплову енергію саме через недобросовісні вчинки ТОВ "ВІНТЕА", яке було тут монополістом, а до того не сплачувало за оренду мережі.

"Кілька років на ринку виробництва і постачання теплової енергії  у медмістечку було  одне підприємство ТОВ "ВІНТЕА". Враховуючи маніпуляції з оплатою за транспортування тепла по мережам, які на балансі КП "Вінницяоблтеплоенерго", адже є власністю громади області та шантаж щодо  відключення споживачів всього медичного містечка від тепла, було прийнято рішення взяти кредитні кошти для реконструкції  діючої  котельню, перевести  її  у водогрійний режим. Таким чином створено на ринку виробництва теплової енергії у медістечку альтернативна котельня Є конкуренція із приватним підприємством", - зазначив Валерій Довбанюк.

Що стосується тарифів, то дійсно "ВІНТЕА" сьогодні пропонує їх нижчими, але.. Справа у тому, що приватне підприємство затвердило у НКРЕКП один тариф, а коли подала документи на участь у тендері, вказала зовсім інший - значно менший за собівартість. З одного боку це порушення законодавства, а з іншого є високий ризик того, що згодом постачальник збільшить розцінки на тепло, посилаючись на рішення Нацкомісії. А саме "перший", тобто погоджений тариф є значно вищім за вартість гігокалорії від комунального підприємства.

"Низькі " тарифи закінчаться судами і приватне підприємство з ринку піде, тому що воно користується нерегульованим тарифом. Постачальник повинен користуватись тарифом, встановленим або НКРЕКП, або органом місцевого самоврядування", - підкреслив Валерій Довбанюк.

Він запевняє, що ніхто у медмістечку без тепла серед зими не залишиться, та продемонстрував нове обладнання, яке єу робочому стані .

Саша ГРИГОРОВСЬКА