Війна може тривати роками або десятиліттями, а контрнаступ почнеться до постачання F-16 - Зеленський

Новини Вінниці / Війна може тривати роками або десятиліттями, а контрнаступ почнеться до постачання F-16 - Зеленський

Президент Володимир Зеленський попередив, що війна може тривати роками чи навіть десятиліттями. Тож союзникам варто зараз підтримати українців, аби не збільшити ризик Третьої світової війни.

Про це він заявив в інтерв'ю фінському виданню Yle.

Як пише видання, попри надії на успіх, глава держави попередив, що «війна може тривати роками або навіть десятиліттями».

«Для інших країн дешевше зараз підтримати Україну, ніж збільшувати ризики Третьої світової війни», - заявив Зеленський.

Також глава держави сказав, що війна в Україні має закінчитися інакше, ніж війна в Фінляндії. Як зазначає Yle, ймовірно, Зеленський мав на увазі радянсько-фінську війну 1939-1940 років, після якої фіни були змушені віддати СРСР близько 10% своєї території, на якій проживало до початку вторгнення понад 20% населення країни.

«Я відчуваю, що такої можливості не можна допускати», - підкреслив президент України.

За його словами, новими сторінками у розв’язаній Росією війні стало надання Україні систем HIMARS, NASAMS, Iris-T, а тепер настав час для авіації. Також президент наголосив, що очікуваний контрнаступ почнеться до отримання літаків від коаліції.

Очільник держави підкреслив, що є країни, які мають на балансі F-16 чи інші сучасні літаки і хочуть допомогти Україні, але «на все потрібна воля».

«Не треба боятися Росію. Найстрашніше відбулося: вони розпочали повномасштабну війну. Я вважаю, це найстрашніше… Дуже важливий аргумент сьогодні: не боятися закінчити з цим, не думати, що буде потім з Росією, головне - думати, що буде далі з безпекою у світі. Безпека у світі буде в надійних руках, тому що другій армії світу показали, що якщо ти наступаєш на права людини в будь-якій державі, союзники поставлять тебе на місце», - наголосив Зеленський.

Водночас відповідаючи на запитання, чи має рішення про надання Україні літаків вирішальне значення для початку контрнаступу, президент зауважив: «Якщо чесно, це б дуже сильно допомогло. Ми розуміємо, що так затягувати не будемо, тому починатимемо ще до того, як у нас з’являться F-16 або інші. Заспокоювати Росію тим, що нам ще потрібно кілька місяців, щоб навчатися на літаках, і тільки потім ми почнемо... Ні, так не буде. Ми почнемо і будемо йти вперед».

При цьому глава держави додав, що паралельно рішення про літаки все ж має бути прийнято.

Олег Верлан

29 квітня, 2023