Відомого вінницького суддю Ігоря Вишара можуть звільнити з посади

Новини Вінниці / Відомого вінницького суддю Ігоря Вишара можуть звільнити з посади

Суддя Вінницького міського суду Ігор Вишар подав заяву про відставку. Вища рада правосуддя планує розглянути матеріали про звільнення судді за загальними обставинами 10 серпня.

Відомо, що на посаді судді Ігор Вишар працює з 1993 року. У 2001 році указом президента Ігоря Юрійовича призначають головою Ленінського районного суду міста Вінниці. Він був однією з найвпливовіших осіб в обласному центрі. І 19 червня 2003 року Постановою Верховної Ради він обраний суддею цього ж суду безстроково. Через рік, у 2004-му, Указом президента Ігор Вишар повторно призначений головою зазначеного суду.

Після скасування райсуді у Вінниці у 2012-му він став звичайним суддею Вінницького міського суду та втратив вплив, який був до того.

Під час своєї кар’єри І.Вишар опинявся у доволі незручних ситуаціях. Приміром, у 2011 році проти нього проводилося розслідування у Вищій Раді Юстиції. Ігоря Юрійовича звинувачували в порушенні присяги, у зв’язку з порушенням суддею норм чинного законодавства при розгляді цивільних справ про звернення стягнення на земельні ділянки. У тому ж році ВРЮ прийняла рішення про відхилення пропозиції члена Вищої ради юстиції Пшонки В.П. про внесення подання про звільнення Вишара І.Ю. з посади судді Ленінського районного суду м. Вінниці за порушення присяги.

Після Революції Гідності у 2014 році активістами Вінниччини було підписано звернення до президента Петра Порошенка, де було висунуто ряд вимог із метою «встановлення правопорядку, законності, справедливості й миру на території України». Однією із них було «позбавити займаних посад, провести розслідування та покарати таких одіозних постатей Вінниччини, які заплямували свою репутацію «брудними» справами» серед яких був і Вишар Ігор Юрійович.

Також у 2016 році Ігор Вишар був кандидатом у конкурсі на посади суддів касаційних судів у складі нового Верховного Суду. Однак його так і не допустили до участі в цьому конкурсі, тому він залишився працювати у Вінницькому міському суді.

Також відомо про численні скандали з нерухомістю та автівками судді. Попри порівняно низький дохід судді йому вдалося збудувати новенький будинок на 190 кв.м (хоча візуально нерухомість значна більша) у престижному районі Вінниці, який називають «Вінницьке межигір’я». Втім, нерухомість багато років рахується об’єктом незавершеного будівництва, що дозволяє економити на податках. Будинок розтовано на ділянці у 22 сотки, яка має рекреаційне призначення.

Журналісти програми «BigusINFO» у 2017-му з’ясували, що Ігор Вишар продав доньці Вікторії за 149 тис. грн Volkswagen Tiguan 2013 року випуску. Ціна виявилась максимальною, за яку в Україні можна було продати за готівку та не потрапити під обов’язковий фінансовий моніторинг Держфінмоніторингу.

Макс Мельник

31 липня, 2023