Від конспирології до похибки. Росіяни висунули до десятка безглуздих версій щодо ракетного удару по Вінниці

Новини Вінниці / Від конспирології до похибки. Росіяни висунули до десятка безглуздих версій щодо ракетного удару по Вінниці

Наразі відомо про 24 жертви серед цивільних у Вінниці після ракетного удару 14 липня по площі Перемоги. Майже одразу після перших повідомлень про влучання в об’єкти, які не мають відношень до зброї, у Росії почали розганяти фейки. Різні.

Ракети влучили у Будинок офіцерів, який юридично належить Міноборони, хоча і виконує функцію культурного центру, адже має найбільше концертну залу у місті та масу приміщень для розвитку культури.

Одразу після вибухів російські пропагандисти почали тиражувати безглузді версії та змінювати «ветори». Згадаємо, топ-пропагандиста Владіміра Соловйова, який заявив про удар по військовій частині у Гайсині, проілюструвавши допис світлиною з тролейбусними дротами поблизу Будинку офіцерів.

У Повітряних силах ЗСУ кажуть, що лише у російському міноборони тричі змінювали версії удару по Вінниці. Одразу ж після вибухів пропагандисти заявили про знищення групи націоналістів у Будинку офіцерів. Рупором стала чергова топ-пропагандистка Маргарита Сімоньян. Згодом була заява про знищений там склад боєприпасів. Потім міноборони країни-окупанта заявляє про знищення керівного складу Повітряних Сил…

«Чого варті заяви агресора, ми бачимо у їхній статистиці, де вони говорять про втрати українського війська. Вони уже »знищили«, як мінімум три українських армії», — зауважив речник Командування Повітряних Сил Юрій Ігнат.

Окрім військових терористів, на фейках спеціалізуються у Росії політики та так звані анонімні телеграм-канали, дотичні до Кремля.  

Приміром російський комуніст Ніколай Платошкін, переглянувши фото загибелі вінничан, висунув чергову «пургу».

«Смерть ребенка в Виннице - очередная постановка нацистов. А вообще Зеленский всегда бомбит свои города, когда у него кончаются деньги Госдепа», - заявив на брифінгу представник КПРФ, в якої мільйони прибічників.

Телеграм-канал @Volyamedia написав, що «за інформацією з власних джерел», ціллю російських військових був вокзал, адже «він розташований у кількох кварталах східніше Будинку офіцерів».

«В очередной раз ракеты прошли мимо цели и попали в гражданский объект. Впрочем, попади они в вокзал жертв среди мирного населения было бы не меньше, а может и больше. Целью ракет должны были стать военные эшелоны, находящиеся на станции или проходящие через нее. Российский генералы считают Винницу важным логистическим узлом, через который ВСУ может быстро перебрасывать войска и ресурсы», - пишуть аноніми.

Чому така версія виглядає черговою нісенітницею, вінничанам, які чудово орієнтуються на місцевості, зрозуміло.

Розголос у світі трагедії у Вінниці спричинив певний безлад в головах авторів фейків. Вони вигадують чергові брехливі пояснення та конспирологічні версії.   

Різні версії орієнтовані виключно на «внутрішнього споживача». Росіян привчили к різним фейкам, тому подають кілька «страв» - кому що краще «заходить».

Олег Верлан

16 липня, 2022