В Україну для лікування COVID-19 хочуть постачати «Плаквеніл», а лікарка з Італії попереджає, чим він шкідливий

Новини Вінниці / В Україну для лікування COVID-19 хочуть постачати «Плаквеніл», а лікарка з Італії попереджає, чим він шкідливий

Згідно з рішенням Уряду,  препарат Плаквеніл для лікування коронавіруса буде введений в перелік програми Доступні ліки з 15 квітня.  Тобто, на найближчому засіданні Кабміну буде врегульовано питання по групі пацієнтів, які хворіють ревматоїдними захворюваннями (серед яких системний червоний вовчак), що лікувалися препаратом Плаквеніл.

Згідно з рішенням уряду, препарат "Плаквеніл" для лікування коронавіруса буде введений в перелік програми "Доступні ліки" з 15 квітня. Тобто, на найближчому засіданні Кабміну буде врегульовано питання по групі пацієнтів, які хворіють ревматоїдними захворюваннями (серед яких системний червоний вовчак), що лікувалися препаратом "Плаквеніл". Такий крок обумовлений тим, що засіб нібито дієвий, але дефіцитний в Україні. Проте, як переконує лікарка з Італії українського походження Ольга Безсонова, застосовувати препарат для усіх небезпечно. 

Як передає РБК-Україна, міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу сьогодні, 13 квітня, заявив:

"Після того, як в світі було оголошено про те, що він (Плаквеніл) може допомагати при лікуванні коронавіруса - він просто зник з аптек. Ми знайшли рішення, він буде введений в перелік медичних засобів, які йдуть за програмою "Доступні ліки" для того, щоб він був в аптеках і був контрольований обіг цих ліків. Паралельно є домовленість з виробником про забезпечення наших хворих".

В той же час, лікарка відділення терапії і геріатрії лікарні "Милосердя", волонтерка організації "Червоний Хрест" українка Ольга Безсонова, що знаходиться у Тоскані, вважає, що є небезпека у застосуванні "Плаквенілу", який МОЗ України схвалив для лікування коронавірусу, та який використовується і в Італії. Однак італійців попереджають, що властивості даного препарату в лікуванні COVID-19 поки не обгрунтовані.

Наразі жінка вже кілька років працює у Пізі, й розповіла Oбозревателю, що "Плаквеніл" не був створений для лікування від коронавірусу, тому його ефективність в терапії саме цього захворювання вимагає додаткових досліджень. Разом з тим, за її словами, ці ліки дійсно показали позитивні результати за останній місяць.

Однак, Безсонова попередила, що призначати собі препарат самостійно – небезпечно.

"Поки це ніяк не обгрунтовано, він знаходиться в фазі вивчення. Самостійно цей препарат купувати не потрібно, він не допомагає в профілактиці. Більш того, його самопризначення – небезпечно. Крім того, у "Плаквенілу" є протипоказання і побічні дії. Обов'язково радьтеся з лікарем", – зазначила докторка.