В Україні заблокували YouTube-канали Шарія

Новини Вінниці / В Україні заблокували YouTube-канали Шарія

В Україні заблокували канал проросійського пропагандиста Анатолія Шарія, а також Ольги Шарій та канал «Дубль».

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, 16 лютого СБУ оголосила про підозру Шарію за статтями про держзраду та порушення рівноправності громадян. Його оголошено в розшук.

За даними СБУ, протягом останніх 10 років Шарій допомагав російським структурам проводити спеціальні інформаційні операції проти України. Шарію загрожує до 15 років в'язниці.

На блогер відповів у Твіттері, що «не міг собі представити, що тепер вони так боротися…. с політичними опонентами».

Шарій – 43-річний проросійський пропагандист, відеоблогер, політик та колишній журналіст українського походження. Нині він має 2,45 мільйона підписників. Крім того, блогер поширює свої ідеї і через профіль у Facebook, сторінку «Шарий NET», сайт sharij.net, профіль в інстаграмі і профіль у твітері.

За інформацією ресурсу alexa.com, який аналізує аудиторію сайтів, найбільшу популярність сайт Шарія має серед росіян. Часопис «Український тиждень» також повідомляв, що найбільшу популярність Шарій має в Росії.

Нагадаємо, СБУ називає Анатолія Шарія «пропагандистом» і обвинувачує у протиправній діяльності на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. За версією слідства, він від 2012 року через соцмережі, ЗМІ і російські телевізійні канали сприяв державним і неурядовим структурам Росії у проведенні спеціальних інформаційних операцій.

«Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно і цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив і подій на сході країни. Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної і соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони Росії «Звезда» тощо», – мовиться у повідомленні Служби безпеки України.

Олег Верлан

7 березня, 2022