В Україні створили універсальний наземний дрон «Довбуш»

Новини Вінниці / В Україні створили універсальний наземний дрон «Довбуш»

Українські розробники створили наземний колісний дрон «Довбуш». Це універсальний модуль, який може транспортувати і поранених, і боєкомплекти, а також проводити розмінування та навпаки – при потребі заміновувати територію.

Про новий БПНА розповів співзасновник monobank і розробник Володимир Яценко в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини». За його словами, вартість такого дрона 350 тисяч грн.

Яценко наголосив, що контрнаступу українських сил не вистачає наземних дронів, які відіграють важливу роль в сучасній війні, адже вони легші й менш вразливі порівняно з важкою військовою технікою, такою як танки та БТР. Тому його команда націлено працювала саме на розробку такого дрону.

Головна перевага безпілотника «Довбуш» у тому, що він низький, малопомітний та легкий – на його вагу не реагує протитанкова міна. Дрон має захист від стрілецької зброї, і так просто його вразити не вдасться.

«Довбуш» тягне за собою спеціальне обладнання і за один прохід може розмінувати смугу довжиною 100 м і шириною близько 5 м, і таким чином може прорубувати проходи в мінних полях, які облаштував ворог.

Також цим дроном можна підвозити снаряди та евакуювати поранених.

Таким чином «Довбуш» виконує усі основні задачі для допомоги штурмовим підрозділам ЗСУ.

Щодо вартості, то такий одиничний екземпляр дрона коштує приблизно 350 тисяч гривень, але при масовому виробництві його ціна може скласти і 300 тисяч.

Олег Верлан

13 листопада, 2023