В Україні скасували обмеження на продаж доларів в обмінниках та банках

Новини Вінниці / В Україні скасували обмеження на продаж доларів в обмінниках та банках

В Україні з 1 грудня більше не діють обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Їх знято як з банків, так і обмінників. Таким чином, українці тепер можуть купувати доларів чи євро стільки, скільки їм потрібно.

Досі ж купити можна було лише певну суму, нагадав нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев. Зокрема, обсяг можливого продажу готівкової валюти для кожного банку залежав від залишку готівкової валюти у банках станом на 13 квітня 2022 року й обсягу перевищення між купівлею-продажем готівкової валюти та 120% від обсягу купленої безготівкової валюти у населення.

«НБУ скасував обмеження щодо обсягу продажу готівкової валюти населенню. Це важливий крок на шляху до валютної лібералізації, пом'якшення валютних обмежень», – зазначив парламентар.

У Нацбанку наголошують: скасування обмежень на продаж валюти населенню позитивно позначиться на стані ринку. За оцінками регулятора, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами; стабілізації курсових очікувань; підвищення стійкості валютного ринку.

Водночас, за словами нардепа від «Голосу» Ярослава Железняка, у листопаді попит на валюту на міжбанку в Україні впав. Хоча було продано валюти було «трохи більше, ніж отримано цього місяця від партнерів».

«Сальдо продажів Нацбанку: мінус 2,45 млрд доларів. З добрих новин, попит на валюту трохи впав (до рівня серпня)», – розповів він.

Олег Верлан

1 грудня, 2023